Zonneboiler of zonnecollector?

Uitgeest – Hebt u wel eens nagedacht over het plaatsen van een zonneboiler (ook wel zonnecollector genoemd)? Het toepassen van een zonneboilersysteem kan u jaarlijks veel geld besparen. U hoeft namelijk minder gas te verstoken om het warme water op de gewenste temperatuur te krijgen. Op dit moment is er een subsidieregeling beschikbaar, waardoor de aanschaf extra aantrekkelijk kan zijn.

Zonnepanelen en zonnecollectoren worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil is eigenlijk heel kort en duidelijk uit te leggen. Wilt u dat de gasrekening omlaag gaat? Ga dan voor zonnecollectoren. Een zonneboilersysteem haalt energie uit de zon in de vorm van infraroodstraling en zet dit om in thermische warmte. Deze warmte kan men gebruiken voor warm tapwater of voor ondersteuning van de verwarmingsinstallatie.

Wilt u dat de energierekening omlaag gaat? Kies dan voor zonnepanelen, want die zorgen voor het opwekken van elektriciteit.

Types zonneboilers
Er zijn verschillende soorten zonneboilers op de markt. De keuze hangt af van de omvang van uw woning en gezinssamenstelling. De standaard zonneboiler bestaat uit een collector op uw dak (circa 3 m2) en een voorraadvat. De collector zorgt ervoor dat het water wordt voorverwarmd. Dit voorverwarmde water stroomt vervolgens naar het voorraadvat (100 tot 120 liter) en gaat via de cv-ketel naar het warmwatertappunt. Indien het water niet warm genoeg is wordt het in de ketel bij verwarmd.

Subsidieregeling
De landelijke subsidieregeling ‘Investeringssubsidie Duurzame Energie’ maakt het aantrekkelijk om over te gaan tot het plaatsen van een zonneboilersysteem. De hoogte van de subsidie hangt voor zonneboilers af van de jaaropbrengst en komt gemiddeld uit op € 500,- per installatie.

Meer informatie en advies
Voor meer informatie kunt u terecht op de website https://duurzaambouwloket.nl. Hebt u aansluitend nog vragen of bent u op zoek naar een bedrijf dat zonneboilersystemen plaatst? Neem dan contact op met één van de adviseurs van het Duurzaam Bouwloket. Mail naar [email protected] of bel met: 072-743 39 56.