Zo voorkom je een muggenplaag rond je huis

NOORD-HOLLAND – Na een periode van droog en warm weer hebben we inmiddels weer behoorlijk wat regen gehad en ook de komende week zal het niet droog blijven. En dat is goed nieuws voor de mug. Door het gevallen regenwater ontstaan er tal van broedplaatsen en kunnen er in de komende weken behoorlijk wat insecten bij komen bij, wat overlast zou kunnen geven.

Hoewel de overlast van muggen tot nu toe ontzettend meeviel, kan dat de komende weken gaan veranderen. Onderzoeker Arnold van Vliet, van de Wageningen University, geeft aan dat de combinatie van natte dagen en relatief hoge temperaturen de ideale broedplaats vormt voor muggen.
“Maar dat betekent niet dat we van vandaag op morgen opeens te maken krijgen met een muggenplaag. De eitjes van muggen ontwikkelen zich tot ongeveer 28 dagen tot steekmuggen”, licht hij toe.

We hebben dus nog even de tijd om ons voor te bereiden op de komst van het gezoem. Toch kunnen we meer doen dan onze ramen en deuren dichthouden en hopen dat het meevalt. “Mensen realiseren zich niet dat ze zelf een hoop ‘ellende’ kunnen voorkomen”, benadrukt Van Vliet.

Zo adviseert hij mensen om vooral de bakjes, dakgoten, gieters en eigenlijk alles waar water in kan komen te staan zo veel mogelijk leeg te maken. “Zo zorg je er in ieder geval voor dat er niet duizenden muggen in je tuin of rond je huis terechtkomen.”

Muggenradar
De muggenonderzoeker roept mensen daarnaast op om via de website muggenradar.nl meldingen door te geven als er muggenoverlast ervaren wordt. Op die site kanaliseren ze het aantal meldingen en geven ze bovendien een voorspelling van hoe de muggenoverlast zich de komende dagen zal ontwikkelen.