Wieken zes Noord-Hollandse windmolens dreigen los te schieten door roest

NOORD HOLLAND – De wieken van een groot aantal Nederlandse windmolens blijken aangetast door roest. Daarom staan er nu 48 windmolens, waarvan zes in Noord-Holland, op non-actief.

Het gaat om zo’n vier procent van de Nederlandse windmolens, laat Leo Endedijk, directeur van vereniging De Hollandsche Molen, aan de NOS weten.

Het gevaar zit in de koppeling van twee stalen delen waar de wieken uit bestaan. Die zitten met bouten en moeren aan elkaar bevestigd en die blijken nu bij veel molens

te zijn gaan roesten. Die roest ontstaat als de wieken lang niet draaien en er water in blijft staan. Als ze door roest scheuren, valt de hele constructie uit elkaar.

In Noord-Holland zijn er zes molens bij de wieken door roest dreigen los te laten. Net als 42 andere molens in Nederland zijn ze daarom tot nader orde stilgezet. Het gaat om ’t Roode Hert in Alkmaar, Molen D in De Zijpe, Molen F in Burgerburg, De Zandhaas in Santpoort, De Dog in Uitgeest en Het Prinsenhof in West Zaan.

Het vervangen van de roestige wieken is behoorlijk prijzig. Het kost al snel 50.000 tot 75.000 euro, zo laat Endedijk weten. De molenaars hopen op steun van de overheid maar zelfs als die komt, is het te laat voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei. Dan staan de 48 molens uit veiligheidsoverwegingen nog stil.

Bron: (RTV) NH