Wethouder opent nieuwe expositie in gemeentehuis

Een van de schilderijen vam Marga Izeboud-Jansen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Op woensdag 31 oktober opent wethouder Cecilia van Weel (Kust en Cultuur) de expositie in de hal van het gemeentehuis. De Kunstcommissie Uitgeest heeft drie kunstenaars bereid gevonden om te exposeren. Dat zijn Marga Izeboud-Jansen, Sylvia Bakker-Noomen en Kees Juffermans.

‘Oma kan toveren’
Schilderen is voor Marga Izeboud-Jansen een passie waarbij de inspiratie komt uit tijdschriften, foto’s, mooie vormen en kleuren. Portretten hebben haar voorkeur, maar het kunnen ook andere vormen zijn, en veel op basis van olie- en acrylverf.

‘Ik vind het iedere keer spannend om de uitdaging aan te gaan met het witte doek. Mijn kleinkinderen zeggen vaak: “Wauw oma, wat mooi geschilderd. U kunt toveren”. En zelf word ik ook elke keer weer verrast’, omschrijft Marga haar passie waarmee zij hoopt anderen te inspireren.

Inspiratie uit ‘graffiti’
De grondbeginselen van schilderen leerde Kees Juffermans 13 jaar bij de Nieuwe Kuil waar hij les kreeg van Joop de Beer. ‘In eerste instantie werd ik geïnspireerd door een galerij met graffito-kunst (noot redactie: een verre voorloper van graffiti), waarna ik hier zelf mee ben gaan experimenteren. Daarnaast heb ik mij toegelegd op acryl-schilderen’, aldus een enthousiaste Kees Juffermans. Bij zijn werk laat hij zich graag inspireren door werken die hij tijdens zijn reizen tegenkomt.

Van jongs af aan creatief
Zo omschrijft Sylvia Bakker-Noomen zichzelf. En daarom volgde (en volgt) zij vele cursussen, workshops en soms ‘officiële’ opleidingen. Zowel (ruimtelijk werken, objecten maken van steen, klei en metaal, als het werken in plat vlak: ‘Ik vind eigenlijk alle onderdelen van het werken in plat vlak leuk, zowel met potlood, pen, aquarelverf, acrylverf, olieverf en pastelkrijt’.

Sylvia werkt graag realistisch, soms wat vervreemdend en de onderwerpen komen vaak uit de natuur (foto’s en plaatjes) en daar geeft zij haar eigen draai aan. Sylvia: ‘Sinds kort verdiep ik mij in het werken met pastelkrijt, wat mooie resultaten geeft en een fijne manier van werken is. Ook heb ik al enige keren in opdracht mogen schilderen en dat vind ik heel leuk’. Kortom, een boeiende bezigheid die haar veel voldoening geeft.