Wethouder Anke de Vink opent groepsexpositie

Aletta Fris met twee van haar ‘Josjes’. Foto: Aangeleverd

Uitgeest – Woensdagavond 1 november opent wethouder Anke de Vink-Hartog om 20.00 uur een groepsexpositie van drie schilders in de hal van het gemeentehuis. Tot en met 28 december 2017 zijn hier schilderwerken te zien van Lidwien Rodenburg, Aletta Fris en Peter Hilversum.
De in Uitgeest geboren en getogen Lidwien Rodenburg (1962) is haar band met Uitgeest nooit kwijtgeraakt, ook al woont zij sinds 1981 in Amsterdam. Na een jaar avondopleiding aan de Bouwman Academie werkte zij als autodidact verder aan haar expressie. Vanaf 1988 kreeg zij vijf jaar lang een dag in de week les van beeldend kunstenaar Karel Gomes. Zo boetseerde zij vele modellen in klei, was, gips en cement. Sinds 2004 volgt zij regelmatig workshops beeldende vorming bij cursuscentrum MK24.

Op de expositie in het gemeentehuis laat zij haar recente schilderijen en tekeningen zien. Die maakte zij in de vrije natuur of Artis, of thuis op basis van impressie en intuïtie. Voor landschappen en stillevens kiest Lidwien meestal voor olieverf. Voor andere onderwerpen gebruikt zij inkt, pastelkrijt, acrylverf, sepia en houtskool.
Josjes
De 23 jaar jonge Aletta Fris woonde van haar tweede tot haar achttiende in Uitgeest. Als ontwerpster is zij actief in de kunstwereld van zowel Nederland als Israël. Momenteel zit zij in het eindexamenjaar Product Design aan de Hogeschool der Kunsten te Utrecht. Aletta timmert onder meer aan de weg met haar ‘Josjes’. Deze zeefdrukken met vrolijk kleurgebruik en een knipoog naar marmer danken hun naam aan Aletta’s overleden oom Jos. Van hem kreeg zij hulp en steun bij haar ontwikkeling in de creatieve sector.
Het werk van Peter Hilversum completeert de gevarieerde expositie in het gemeentehuis. Zijn grote belangstelling voor de historische olieverfwerken van de oude meesters vertaalt hij naar aquarel, in voor onze tijd herkenbare kleuren. Zo legt hij ook historische plekjes in Uitgeest vast. Tussendoor heeft hij er plezier in om moderne of humoristische situaties in waterverf te vangen: ‘Schilderen vind ik een ontspannend gebeuren. Het is prettig om gewoon eens met iets anders bezig te zijn en dit samen te delen met medeschilders hier in Uitgeest.’