Wat doet u tegen woninginbraak?

Uitgeest – Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen,  maar u kunt veel doen om de kans flink te verkleinen. De deuren op slot en de ramen dicht zijn vanzelfsprekende zaken waar u ongetwijfeld goed op let. Maar hoe veilig is het hang- en sluitwerk op uw deuren en ramen? En hoe gaat u om met ‘klusjesmannen’ die bij u aan de deur hun diensten aanbieden? Dit zijn slechts enkele vragen om uzelf te stellen als het gaat om de veiligheid van uw woning en uw bezittingen. Voor meer informatie en tips over de preventie van bijvoorbeeld inbraak kunt u terecht op de website https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Meld verdachte zaken
Omdat voorkomen beter is dan genezen kunt u een aantal zaken regelen als het gaat om preventie. Maar ook uw oplettendheid bij verdachte situaties in uw omgeving is van belang. Mocht u bijvoorbeeld iemand zien die zich verdacht gedraagt, dan kan dat aanleiding zijn om uit voorzorg de politie te waarschuwen. Wacht daar niet mee maar bel direct 1-1-2, zodat de politie poolshoogte kan komen nemen. Mogelijk voorkomt u hiermee een inbraak bij uzelf of iemand uit de buurt.

Wat kunt u doen?
Goede voorbereiding en preventieve maatregelen helpen om inbrekers buiten te houden. Enkele tips zijn:

  • Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Laat geen hulpmiddelen voor de inbrekers (zoals ladders, containers e.d.) in uw tuin staan.
  • Sluit altijd alle deuren en ramen (ook op de bovenverdieping). Ook kleine ramen van de wc of de garagedeur niet vergeten. Een inbraak duurt slechts enkele minuten. Dus ook tijdens boodschappen doen alles afsluiten.
  • Bewaar (reserve)sleutels niet buiten, hang geen adreslabel aan een sleutelbos en laat geen sleutels aan de binnenzijde van de deur zitten.
  • Laat geen onbewoonde indruk achter, geen afwezigheidbriefjes op de deur, gebruik tijdschakelaars voor licht, zorg voor regelmatig bezoek, laat de post weghalen bij de voordeur/uit de brievenbus en laat gordijnen openen of sluiten.
  • Zorg voor voldoende verlichting rond uw woning.
  • Geef niet op sociale media aan dat u op vakantie gaat.