Vuurwerk afsteken? Houd rekening met de regels!

Vuurwerk Uitgeest Foto: 112-uitgeest Ruben Noom

UITGEEST – Ieder jaar raken er honderden mensen gewond door vuurwerk. Zij verliezen hierdoor vaak vingers of een oog. Eigenlijk is vuurwerk altijd gevaarlijk. Zelfs fopvuurwerk, dat het hele jaar door te koop is. Wil je dus geen risico lopen, steek dan geen vuurwerk af. Doe je het toch, let dan op het volgende:

• Gebruiksaanwijzing lezen
• Vuurwerkbril dragen
• Aansteeklont gebruiken
• Afstand houden
Meer informatie vindt u op: www.veiligheid.nl/vuurwerk/veiligheidstips

Vuurwerk afsteken mag volgens een besluit van de rijksoverheid alleen van 31 december om 18.00 uur tot 1 januari om 02.00 uur. Op de verpakking staat of je 12, 16 of 18 moet zijn om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Het college kan gebieden aanwijzen waar het afsteken van vuurwerk altijd verboden is.

In Uitgeest geldt het afsteekverbod binnen 100 meter van: locaties waar paarden worden gehouden, gebouwen met rieten daken, molens, opslag van brandbare stoffen, tankstations en opslag van vuurwerk en –verkooppunten. Bovendien geldt het afsteekverbod binnen 50 meter van de in- en uitgangen van alle tunnels, het hertenkamp, de Dokter Brugmanstraat tussen de nummers 4 t/m 260 (De Slimp) en nummer 15 (Geesterheem).