Vrijwilligers zijn het cement van de Uitgeester samenleving.

UITGEEST – Maandagavond, 04-01-2016, was de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis van Uitgeest. Burgemeester Mevr. Verkleij hield een toespraak waarbij ze terugblikte op 2015 en memoreerde aan het vertrek van 2 van haar wethouders, Wil Spaanderman en Jan Schouten, maar daarbij ook vooruit kijkend op het nieuwe college met jonge enthousiaste wethouders. 2016 komt in het teken van de vrijwilligers waar er binnen gemeente Uitgeest een nieuwe portefeuille wordt geopend ten behoeve van de vrijwilligers. Met een almaar terugtredende overheid komt steeds meer op de schouders van bevlogen vrijwilligers. Zij zijn meer dan ooit ’het gouden randje’ en ’het cement van onze samenleving’.

 

In haar eerste nieuwjaarstoespraak als burgermeester van Uitgeest had Wendy Verkleij maandagavond dan ook louter lovende woorden voor deze uitdijende groep burgers. Neem Stichting Zwembad De Zien die in 2014 opstond om het openluchtbad voor de gemeenschap te behouden. De vrijwilligers draaiden volgens Verkleij een succesvol eerste seizoen ’met mooie bezoekcijfers en spraakmakende nieuwe evenementen’.

Ander lichtend voorbeeld is de werkgroep Behoud Bibliotheek Uitgeest, ’ sinds kort een heuse stichting’. Volgens de burgemeester heeft deze SBU (Stichting Bibliotheek Uitgeest) ’de fundamenten gelegd voor een openbare bibliotheek die in dit komende kwartaal zijn deuren gaat openen’. Het moet ’een innovatief én betaalbaar alternatief’ worden voor de Openbare Bibliotheek IJmond-Noord, die medio december liet weten dat de vestiging in Uitgeest per 1 januari 2016 definitief sluit.

Sinds september wil de gemeenteraad een schoolgebouw realiseren in het dorp. Daarin komen de leerlingen van drie basisscholen, hopelijk vanaf 2018. Verkleij: ,,Hoe die school eruit gaat zien en waar hij precies gaat verrijzen, daar komen we dit jaar nog niet aan toe. Samen met stichting Tabijn treffen we wél alle voorbereidingen die er nodig zijn.’’

Info bron: Mediapartner NHD.NL, Gemeente Uitgeest