Voorkom diefstal tijdens uw vakantie

Uitgeest – De vakantieperiode komt eraan. Een fijne tijd om er even tussenuit te gaan. Maar let op: ook inbrekers kijken uit naar deze periode. Als veel mensen van huis zijn, slaan zij hun slag.

Een woninginbraak kan een grote impact hebben op het gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in huis geweest, ze hebben aan iemands bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen.

De aanpak van woninginbraken heeft daarom hoge prioriteit bij de politie. Als er toch wordt ingebroken, doet de politie er alles aan om de inbraak op te lossen, de dader(s) aan te houden en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaren. Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan. Er is een speciaal woninginbrakenteam dat inbraken onderzoekt.

Wat kunt u zelf doen?

  • Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Laat geen hulpmiddelen voor de inbrekers (zoals ladders e.d.) in uw tuin staan.
  • Sluit altijd alle deuren en ramen (ook op de bovenverdieping). Ook kleine ramen van de wc of de garagedeur niet vergeten. Een inbraak duurt slechts enkele minuten.
  • Bewaar (reserve)sleutels niet buiten, hang geen adreslabel aan een sleutelbos en laat geen sleutels aan de binnenzijde van de deur zitten.
  • Laat geen onbewoonde indruk achter (geen afwezigheidbriefjes op de deur, gebruik tijdschakelaars voor licht, zorg voor regelmatig bezoek, laat de post weghalen bij de voordeur/uit de brievenbus en laat gordijnen openen of sluiten.
  • Zorg voor voldoende verlichting rond uw woning.
  • Licht uw vertrouwde buren in over uw vakantieplannen. Bij glasgerinkel of gestommel in uw huis kunnen zij 112 bellen. Ook kunnen ze uw huis een bewoonde indruk geven.
  • Geef niet op sociale media aan dat u op vakantie gaat.

Voor meer informatie en tips kijk op http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips/veilig-op-vakantie/