Voldoende griepprikken beschikbaar voor 60-70 jarigen

Foto: Pixabay

GEZONDHEID – Afgelopen maanden is er massaal gehoor gegeven aan de oproep voor het griepvaccin. Het leek er zelfs op dat er niet voldoende vaccins zouden zijn voor de 60-70 jarigen. Maar gelukkig is er goed nieuws: er is voldoende beschikbaar. Aangezien het COVID19 vaccin voor deze groep waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal beschikbaar is, roept de Influenza Stichting de zestigers op om de griepprik te komen halen bij hun huisarts. De griepprik voorkomt complicaties van influenza en extra ziekenhuisopnamen. Bovendien wordt verwarring met het coronavirus vermeden.

Epidemieën van influenza zijn moeilijk te voorspellen, maar de laatste jaren duurden deze lang en leidden ze tot veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen. In totaal zitten meer dan 6 miljoen mensen in de risicogroep waarvan iets meer dan de helft zich laat vaccineren. In 2019 overleden 2.900 mensen méér dan gemiddeld tijdens de griepepidemie, waaronder vooral ouderen. Er is nu nog geen influenza, maar dit begint meestal na de Kerstperiode.

Herverdeling griepprik
De ogenschijnlijke tekorten blijken mee te vallen. Het RIVM heeft 100.000 vaccins extra kunnen inkopen per half december en nog eens 140.000 per half januari. Hiermee zijn er vaccins genoeg om alsnog gezonde 60-plussers de mogelijkheid te bieden om zich te laten vaccineren tegen de griep. Waarschijnlijk kunnen daardoor ook zorgmedewerkers alsnog een griepprik krijgen.

Persbron: De Nederlandse Influenza Stichting