Vogelgriep: ophokplicht in het hele land

Uitgeest – Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden (voor de productie van vlees en eieren). Er geldt bovendien een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven. Dit zijn voorzorgsmaatregelen omdat in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.

Risico voor mensen zeer klein
In Waterland zijn dode wilde watervogels ontdekt die vermoedelijk H5N8-griep hebben. Dit waren futen en kuifeenden in de buurt van Monnickendam. Die dieren worden nu verder onderzocht. Het risico op overdracht van dier naar mens is zeer klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten, lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus.

Meld dode watervogels en vermijd contact!
Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt. Het wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen besmet kunnen raken met de vogelgriep, maar dat kan niet helemaal worden uitgesloten. Laat de dode vogels dus liggen en meld uw vondst bij de dierenambulance Kennemerland via 0251-215454.

Meer informatie over de ophokplicht op website rijksoverheid www.rijksoverheid.nl.