Veel belangstelling bij herdenkingsdienst

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST – Traditiegetrouw en onder grote belangstelling stond Uitgeest stil bij de slachtoffers van de oorlog. In klein gezelschap was er zaterdagmiddag eerst de kranslegging bij het monument naast de spoorlijn. Daar werden de drie gefusilleerde jongemannen herdacht die werden gefusilleerd als vergelding voor de sabotage door het verzet van de munitietrein en het spoor.

‘s avonds startte de plechtigheid met de herdenkingsdienst in de volle Dorpskerk. Mevrouw Corina Koster-Timmermans was een van de spreeksters. Zij is de kleindochter van Peter Ouwerkerk, een van de drie gefusilleerde verzetsstrijders bij de spoorlijn. Na de toespraken, de gedichten van de basisschoolleerlingen en de muzikale bijdragen, vertrok een stille tocht naar het monument voor de gevallenen bij het gemeentehuis.

Daar hadden zich al vele inwoners verzameld. Na de twee minuten stilte volgde het Wilhelmus (muzikaal ondersteund door de Uitgeester Harmonie) en las mevrouw Dorothé Rodenburg-Glorie het gedicht “Waanzin verlangt een stilte” voor. Gevolgd door de kransleggingen en het defilé langs het oorlogsmonument. (foto: Marianne Jonker)