Variant 1E bij Uitgeest beste variant voor Prorail.

Beverwijk / Uitgeest – Vanavond van 19.00 U tot 22.00 U organiseren Prorail en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in het Kennemer Theater voor betrokkenen een interactieve informatiebijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst is tweeledig. Prorail en het ministerie geven eerst een presentatie over het spoorboekloos rijden, het benodigde opstelterrein en de mogelijke consequenties voor de leefomgeving.

De weilandlocatie tussen Uitgeest en Heemskerk, ten noorden van station Uitgeest, lijkt de beste plek voor het opstelterrein voor sprinters. Dat valt op te maken uit een rapport van Prorail. Op het gebied van veiligheid, logistieke uitvoerbaarheid, betrouwbaarheid en exploitatiekosten scoort deze zogeheten 1E-variant het best.

Prorail is op zoek naar een parkeerplek voor 75 treinstellen. In de toekomst wordt er tussen Uitgeest en Amsterdam spoorboekloos gereden. Wat inhoudt dat er elke tien minuten een sprinter de stations aandoet. De treinen moeten met name ’s nachts wel ergens geparkeerd worden, schoongemaakt en eventueel gerepareerd. Er zijn acht locaties in beeld: vier in Uitgeest, twee in Castricum en twee in Beverwijk.

De laatste twee locaties zijn op het laatste moment toegevoegd. Er ligt nu een complete rapportage. Donderdagavond is er in het Kennemer Theater een informatie- en inspraakbijeenkomst voor de inwoners van Beverwijk. De bedoeling is dat de IJmondgemeenten en Castricum gezamenlijk zelf met een locatie komen. Maar het is staatssecretaris Wilma Mansveld die begin volgend jaar de beslissing neemt.Het voordeel van variant 1E is dat dit opstelterrein goed bereikbaar is vanaf de gewone sporen.

Alle rapportage, schetsen en foto’s zijn te vinden op de website van Prorail.