Uitgeesterweg niet afsluiten tijdens de werkzaamheden.

Castricum/Uitgeest – Tijdens de werkzaamheden aan de provinciale weg N203 (16 sept. t/m 9 okt.) wordt tot ergernis van veel inwoners ook de Uitgeesterweg afgesloten. Onnodig, zegt D66-raadslid Marcel Steeman. Hij vindt dat het college van b en w bij mede-wegbeheerder Uitgeest en bij de provincie moet pleiten voor éénrichtingverkeer in de spits.

“Ik ben niet de enige die dagelijks vanuit Castricum de A9 op rijdt en die zich inmiddels zorgen maakt om de vrij idiote omrij-routes die bedacht zijn tijdens de afsluiting van de N203. Al het dagelijks verkeer van en naar de A9 moet óf via Heemskerk (inclusief knelpunt Beverwijkerstraatweg) óf door heel Bakkum/Egmond en minimaal 22(!) extra kilometers via Alkmaar naar de A9. Vanwege de vergezochtheid van die route, zal de Rijksweg compleet vollopen en gaat het verkeer een meer praktische route verzinnen, bijvoorbeeld langs de kanaalweg Heiloo en dan via het kanaal en door de kern Akersloot naar de A9. Want in het hele verkeersplan voor de N203 lijkt de op/afrit naar de A9 bij Akersloot geheel vergeten, het komt zelfs op de informatieplaatjes niet eens voor.”

De reden dat de Uitgeesterweg straks in de spitstijden volledig wordt afgesloten voor verkeer, is dat er anders gevaarlijke situaties zouden ontstaan door vrachtverkeer, met name ook voor fietsers. Volgens Steeman is daar echter een praktische oplossing voor mogelijk. “Stel in de spits (voor niet-vrachtverkeer) éénrichtingverkeer in op de Uitgeesterweg tijdens de afsluiting van de N203. ’s Morgens richting A9 en in de namiddag/avond vanuit de A9 richting dorp. Maak daarbij mede gebruik van de verkeersregelaars. Desnoods met extra snelheidsbeperking. En desnoods gedwongen alleen langs Startingerweg/Sluisweg.”

Steeman wijst er bovendien op dat de meeste fietsers tegenwoordig – door aanpassingen aan de Uitgeesterweg en de fietspaden daaromheen – de Uitgeesterweg toch al links laten liggen. Er zou daarnaast een tijdelijk inrijdverbod of omrijdgebod voor fietsers kunnen worden ingesteld.

Bron: Dichtbij.nl