Uitgeesters kopen pand van Vreeburg.

Foto: Archief Oud Uitgeest
Foto: Archief Oud Uitgeest

UITGEEST – Het voormalige complex van de oorspronkelijk Leidse familie Vreeburg aan Langebuurt 5-7 in Uitgeest – maar liefst 1335 m3 groot en midden in het oude dorpshart – is deze week verkocht.

Aan Uitgeesters, maar wie wilde plaatselijk makelaar Teer donderdag niet zeggen. De vraagprijs was 465.000 euro, bieden kon tot 21 juni.

De voorgevel verwijst naar begin vorige eeuw, toen daar café De Landbouw was gevestigd. In de volksmond ook wel bekend als ’Vlammetje’: wie wilde roken, kreeg steevast van de barman vuur aangeboden met de vraag: ’Vlammetje?’

Langebuurt 5-7 stond al geruime tijd grotendeels leeg. Jurjen Vreeburg sloot er vorig jaar zijn Bierencafé Thijs, wegens gebrek aan omzet. Eind januari dit jaar ging ook zijn naar de Prinses Beatrixlaan verplaatste slijterijbedrijf (Vreeburg BV) failliet. Deze zaak is ruim drie maanden geleden overgenomen door Teun van Kuil, van groothandel Wine World in Schagen, en heet nu ’Wijnhandel Vreeburg 2.0’.

Het authentieke café met daarachter de vroegere slijterij beslaan slechts een deel van het Langebuurt-complex. Dat bestaat blijkens makelaarsinformatie verder uit ‘een aangebouwde stolpboerderij en een riante schuur met zadeldak’.

‘Alle genoemde panden zijn zonder meer karakteristiek en ademen de sfeer van het oude Uitgeest. Tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat de bebouwing zeer wisselend van kwaliteit is.’ Zowel de stolpboerderij (omstreeks 1850) – momenteel in gebruik als magazijn en opslag – als de schuur is ‘matig tot slecht onderhouden’.

Er gelden op de locatie twee bestemmingen: horeca en detailhandel. ‘De gemeente Uitgeest houdt alvast rekening met een aanvraag voor bestemmingswijziging’, meldt Teer. Kortgeleden is in de directe omgeving de wijk Binnenmeerhof opgeleverd door Aannemersbedrijf J.M. Putter uit Uitgeest. Dit is wellicht ‘een inspiratiebron voor een nieuw te ontwikkelen project’, suggereert Teer Makelaars.

De nieuwe eigenaren zouden vooralsnog niet van zins zijn te tornen aan de historische allure van voorgevel en café. Het voorste deel wordt vermoedelijk het woongedeelte.

Bron: NHD.NL