Uitgeester senioren organiseert stedentrip naar Sittard

Foto: Sittard (Aangeleverd)

Uitgeest – De Uitgeester Senioren organiseert een gezellige trip naar Sittard op woensdag 17 mei. De huidige gemeente Sittard-Geleen bestaat uit acht voormalige zelfstandige gemeenten: Sittard en Geleen; de gemeente Broeksittard die in 1942 bij Sittard werd gevoegd; Limbricht en Munstergeleen die in 1982 bij Sittard zijn heringedeeld; Grevenbicht, Obbicht-Papenhoven en Born, die vanaf 1982 onder de naam Born als één gemeente verder gingen. Vanaf 1 januari 2001 zijn de gemeenten Sittard, Geleen en Born onder één lokaal bestuur gekomen onder de naam gemeente Sittard-Geleen.
In het gebied van de huidige gemeente Sittard-Geleen lagen de oudste boerendorpen van Nederland. Na vele eeuwen waarin de mensen een rondtrekkend jagersbestaan leidden vestigden zich hier ruim 5.000 jaar voor Christus de eerste mensen die leefden van akkerbouw en veeteelt. Deze bandkeramiekers, zo genoemd naar de versiering op hun aardewerk, woonden in kleine nederzettingen van 5 tot 15 vrij grote huizen met in totaal zo’n 50 tot 150 bewoners.
De meeste kerkdorpen die nu deel uit maken van de gemeente Sittard-Geleen zijn ontstaan in de middeleeuwen.
Wie de binnenstad van Sittard bezoekt, proeft de sfeer van het historische verleden. De stad, die over het algemeen bekend staat als een vriendelijke stad met een gezellig winkelcentrum, heeft echter voor cultureel geïnteresseerde bezoekers meer te bieden. De bezoeker van de binnenstad , die niet alleen komt om er te winkelen, maar ook een blik werpt op de vaak oude gevels boven de etalages, ontdekt hoe in Sittard historie en moderne ontwikkeling hand in hand gaan. Wij gaan een uitgebreide stadswandeling door het oude centrum doen om die een beetje te leren kennen. Daarnaast komen we misschien ook nog wel zaken tegen die herinneren aan Toon Hermans die we allemaal nog kennen en een belangrijke bewoner van Sittard was.
Woensdag 17 mei, vertrek vanaf station Uitgeest om 09.03 uur. Kosten € 2,–. Reiskosten zijn voor eigen rekening. Eigen lunch meenemen. Gids: Wim de Wit. Opgeven bij de S.U.S., telefoonnummer 319020. Maximaal 20 deelnemers.