Uitgeest viert boomfeestdag met ‘historisch fruit’

Nu On-Air:

Assumer peer Foto: Wikipedia

Uitgeest – De gemeente Uitgeest viert het zestigjarig jubileum van de stichting Nationale Boomfeestdag op woensdag 22 maart. Voor deze bijzondere gelegenheid gebruikt de gemeente naast eigen plantmateriaal twee oude lokale hoogstam-fruitrassen. Die zijn aangeboden door Uitgeester Nico Brantjes. Het gaat om een appelboom van het ras ‘Uitgeester Zoet’ en een ‘Assumer Peer’.

Omdat beide fruitrassen hun oorsprong hebben in de omgeving van Assum is het idee ontstaan om de twee historische boompjes op boomfeestdag in de buurt van Assum aan te planten. De fruitboompjes worden aangeplant op een terp aan de Haverkamplaan met daaromheen divers klein fruit met aan de buitenzijde een beschermende en groenblijvende zilverbeshaag.

Voor het aanplanten op de dag zelf heeft de gemeente groep 7A van basisschool de Kornak uitgenodigd. Wethouder Anke de Vink-Hartog zal het feest op woensdag 22 maart om 10.00 uur openen met een welkomstwoord. Vervolgens zal Nico Brantjes vertellen over het belang voor Uitgeest van historisch fruit en daarna zal groep 7A van de Kornak onder begeleiding van de buitendienst het fruit gaan aanplanten.