Uitgeest betaald mee aan de A8 – A9

UITGEEST – Het lijkt er nu tóch op dat Uitgeest 700 duizend euro gaat bijdragen aan de aanleg van de verbindingsweg A8 – A9.

De verbindingsweg tussen de A9 en A8 gaat ongeveer 150 miljoen euro kosten en moet ter hoogte van Heemskerk worden gebouwd. Van de 150 miljoen euro is 108 miljoen euro toegezegd. Het gat van 42 miljoen euro wordt nog niet gedekt. In 2018 moet de bouw starten.

Uitgeest wil vanaf 2017 over vier jaar in totaal 700 duizend euro bijdragen aan deze weg. Vorig jaar wilde Uitgeest dit nog niet. Uitgeest maakt dit geldt pas over als er aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Opheffen N203
,,We maken dat geld pas over als de N203 wordt opgeheven”, zegt Jan Schouten, de wethouder van Ruimtelijke Ordening en Milieu, in de raadsvergadering. Dit is de provinciale weg tussen Castricum en Uitgeest. Coalitiegenoten PU, D66 en CDA komen later op deze voorwaarde terug. Aanpassen is ook goed; die N203 helemaal opheffen hoeft nou ook weer niet. De weg wordt in 2016 gerenoveerd. ,, Maar dat geld kan dan in die aansluitingsweg worden gestopt’’, aldus Schouten, die ook een kosten-batenanalyse wil laten maken.

A9-Studio’s (Bobs)
Deze nieuwe weg, dus niet te verwarren met de aansluiting tussen de A8 en A9, moet uitkomen bij de A9-Studio’s en is korter dan de weg die Castricum nu met Uitgeest verbindt. De onderhoudskosten zijn dus lager. Als het aan wethouder Schouten ligt, wordt er snel gehandeld. ,,Anders gebeurt het in ieder geval de komende vijftig jaar niet’’, zegt hij over het eruit halen van de N203 tussen Castricum en Uitgeest.

Groene driehoek
Er zijn nog meer voorwaarden. Zo wil Uitgeest bijvoorbeeld dat de provincie zich uitspreekt voor het plaatsen van het rangeerterrein voor treinen tussen Uitgeest en Krommenie, en niet in de ‘groene driehoek’ tussen Uitgeest, Heemskerk en Castricum.

Ook moet de provincie zijn goedkeuring geven voor 96 woningen in de Limmerkoog. Zo niet? Dan betaalt Uitgeest niet mee aan de verbindingsweg tussen de A9 en A8.