Twee lintjes tijdens afscheid van Het Eetproject

Burgemeester Verkleij speldt Ursula Hendriks-Half en Ryan Buys-Van Bunderen (r.) het Koninklijk lintje op met de woorden: “Het heeft de Koning behaagd..” (foto’s: Anita Webbe).

UITGEEST – Twee inwoners van de gemeente Uitgeest worden vandaag na jarenlange inzet voor de gemeenschap onderscheiden tot Lid in Orde van Oranje Nassau. Uit handen van burgemeester Wendy Verkley ontvangen Ursula Hendriks-Half en Ryan Buys-Van Bunderen een lintje. De uitreiking vindt plaats tijdens het jubileumfeest van Het Eetproject in de Klop.

Mevrouw Hendriks-Half is een vrijwilliger in hart en nieren en sinds 1984 actief in de gemeenschap van Uitgeest. Ze was vijftien jaar lang de stille kracht Stichting Wielerronde Uitgeest en verrichte diverse hand- en spandiensten ter ondersteuning van de ruim 125 vrijwilligers.

Dit alles is echter nog niets vergeleken bij haar inzet voor het Eetproject. Al zeventien jaar lang zet zij zich in om voor 50 alleenstaanden elke derde vrijdag van de maand een diner te verzorgen. Tijdens de jaarlijkse buffetten in juni en december is zij de motor van de organisatie. Ze regelt, kookt en maakt na afloop schoon. Maar vergeet bovendien niet waar het om gaat. Want voor een ieder staat zij klaar en is er een luisterend oor.

Sinds 2013 is zij actief voor Meet&Eat. Meet&Eat is een onderdeel van het Rode Kruis. Iedere maand ontvangt de vrijwilligster vijf gasten thuis aan tafel voor een etentje. Daarnaast helpt zij bij de workshops en het jaarlijkse ‘samen-is-niet-alleen-diner’.

Mevrouw Buys-Van Bunderen zet zich al 25 jaar belangeloos in voor de gemeenschap in Uitgeest. Mede dankzij haar inzet werd een kwart eeuw geleden het Eetproject voor alleenstaanden opgericht en tot op de dag van vandaag is dat een groot succes. Iedere maand wordt hard gewerkt aan alle voorbereidingen van het diner. Van menukaart tot inkoop, van het organiseren tot de financiële afhandeling. Mevrouw Buys haalt de mensen op die slecht ter been zijn en zorgt voor een gezellige aankleding van de zaal. Het Eetproject wordt nu overgedragen aan het Rode Kruis (Meet&Eat).

Mevrouw Buys was daarnaast jarenlang betrokken bij Tennisvereniging De Dog, in het bijzonder bij de 80 jeugdleden. Zij organiseerde wedstrijden, deelde de jeugd in en legde de solide basis voor een robuuste jeugdcommissie. Tien jaar lang zat zij in het bestuur en was de inwoonster actief voor Technische Commisie.

Sinds 2004 is zij bovendien voorgangster bij Kerk in Beweging en ze begeleidt eens per jaar rolstoelgebruikers naar het bedevaartsoord in Lourdes.