TUI vliegtuig vloog boven Uitgeest na noodoproep

Nu On-Air:

Aanvliegroute TUI Foto: De Uitgeester

UITGEEST – Het TUI vliegtuig vloog na de noodoproep op zaterdag 18 februari recht boven Uitgeest.

Op onderstaande vraag van PU heeft het College in nauw overleg met de Luchtverkeersleiding Nederland en luchtvaartmaatschappij TUIfly het volgende geantwoord.

Vraag: Welke route heeft het vliegtuig gevlogen vanaf het moment van de noodoproep tot de landing op de Polderbaan? Is hierbij in de begeleiding getracht om niet boven bewoond gebied te vliegen?
Antwoord: De noodoproep door de piloot is gedaan ten oosten van Alkmaar. na de noodoproep is door de luchtverkeersleiding aan de piloot gevraagd of het mogelijk was om op de Polderbaan (Schipholbaan 18 Rechts) te landen. Dit is door de piloot positief bevestigd. het vliegtuig heeft daarom de normale route gevlogen. Tijdens een situatie met een noodoproep is de piloot leidend en maakt de luchtverkeersleiding dat mogelijk (assist principe). De prioriteit ligt bij de meest veilige optie om te landen. In het geval van een brandstof tekort is dat vaak de kortste vliegroute. Een roodoproep is in geval van mogelijk te kort brandstof de standaard procedure.

Bron: De Uitgeester, Progressief Uitgeest (PU) via Facebook