Trots op de veteranen en op het derde Veteranenplantsoen van Noord-Holland

Foto: Anita Webbe (Uitgeestonline)

Uitgeest, in navolging van Amsterdam en Castricum, officieel nu ook een ‘Veteranenplantsoen.’ Een lang gekoesterde wens van het Veteranencomité gaat hierbij in vervulling. Het Veteranenplantsoen, gerealiseerd naast Boekhandel Schuyt aan de Middelweg, werd op zaterdag precies om 12.00 uur officieel geopend door burgemeester Goedhart, in het bijzijn van gedeputeerde Jeroen Olthof. Ook in Castricum, eerder op de dag, werd een ‘Veteranenplantsoen’ geopend. Beide plantsoenen hebben een bord ‘Veteranenplantsoen’, omlijst met een perk van witte anjers en zitbankjes: om rustig na te denken over het grote goed dat ‘vrijheid’ heet en degenen te herdenken die daarvoor hun leven gegeven hebben.

Het initiatief voor deze gedenkplaatsen kwam voort naar aanleiding van een oproep van het landelijk Veteranencomité, die in elk van de vier BUCH-gemeenten graag een ‘Veteranenplantsoen’ zag. Een motie van Uitgeest Lokaal (UL) hierop is vorig jaar door de raad van Uitgeest unaniem aangenomen. Volgend jaar rond dezelfde datum krijgen ook Bergen en Heiloo een ‘Veteranenplantsoen’.

Trots
Burgemeester Goedhart: “Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. De littekens van deze strijd zijn bij grote groepen mensen nog niet geheeld. Elk jaar opnieuw staan we stil bij de pijn die plaats innemen bij militairen, familie en nabestaanden”. Tegelijkertijd staat de burgemeester ook stil bij het 15-jarig lustrum van het Veteranen-Comité. “Een groot compliment voor dit comité, dat de waarde van militairen voor onze maatschappij zichtbaar maakt. Zij verdienen ons diepe respect voor hun inzet om onze bevolking en voedselvoorziening te beschermen en ons land veiliger te maken. Ik ben er bijzonder trots op dat Uitgeest nu ook een ‘Veteranenplantsoen heeft!”