Toeristisch logo van Uitgeest

UITGEEST – Donderdag 3 mei werd – naast de landelijke uitreiking van de Blauwe Vlag – ook het nieuwe toeristische logo van Uitgeest officieel gepresenteerd door Burgemeester Wendy Verkleij. Voor de ruim tweehonderd genodigden, afkomstig uit heel Nederland zag zij een uitgelezen kans om ons dorp te promoten. Neem ook even de tijd om de prachtig gemaakte video te bekijken!

Mooi ontworpen toeristisch logo van Uitgeest!

In het toeristische logo, dat functioneert als symbool van de grote toeristische en recreatieve mogelijkheden van ons kleine dorp, zien we de houtzaagmolen terug.

Een stukje geschiedenis 
Veel Uitgeesters weten wel dat ons dorp een heel belangrijke rol heeft gespeeld in de Gouden Eeuw. In 1594 deed de Uitgeester Cornelis Corneliszoon namelijk een hele belangrijke uitvinding: de houtzaagmolen.

Door een krukas te gebruiken, werd de draaiende beweging omgezet in een op- en neergaande beweging en dat maakte het mogelijk om machinaal te zagen.

Dit bracht een enorme productievergroting teweeg want daarvoor deed men alles met de hand. Dankzij deze uitvinding konden veel sneller schepen gebouwd worden voor de VOC en de WIC. En steden als Alkmaar, Uitgeest en Zaandam hadden daar veel baat bij.

Mede vanwege deze geschiedenis zijn we in het verleden gestart met de aanleg van Erfgoedpark De Hoop, hier iets verderop aan de Lagendijk. Het was de bedoeling om op dit park een echte houtzaagmolen te herbouwen, met daaromheen een museum. Helaas mocht het zo ver niet komen. Wel staan er inmiddels diverse gebouwen en ligt er de fundering voor de grote houtzaagmolen. De lattenzager – dat is een kleine houtmolen – wordt nu onderhouden door de Stichting Uitgeester- en Akersloter Molens. Samen met het recreatieschap werken we nu aan een nieuwe bestemming voor dit terrein.

Wat blijft is onze trots op Cornelis Corneliszoon en daarom vinden we zijn houtzaagmolen terug in het nieuwe toeristische logo.

Het logo in detail
De vier wieken in het logo staan voor de bijzondere kenmerken van Uitgeest:
Linksboven ziet u een huisje, gebaseerd op ‘De Swaen’ dat tegenover het oude Regthuys staat. Het staat symbool voor de vele monumenten en andere bijzondere gebouwen in onze gemeente.

De fietser rechtsboven staat natuurlijk voor de fantastische omgeving, waar je heerlijk kunt fietsen of anderszins actief kunt bewegen. Uitgeest heeft naast diverse molens, stolpboerderijen en historische gebouwen, ook twee forten van de Stelling van Amsterdam. Ook heeft Uitgeest verschillende wandel- en fietsroutes beschikbaar. Het is bijvoorbeeld ook heel leuk om een keer de Pontjesroute te fietsen. Of kom op Hemelvaartsdag naar het geweldigewandelevenement ‘de OER-IJ expeditie’. Daar krijgt de wandelaar op ludieke wijze een stukje geschiedenis mee.

De waterrecreatie komt terug in de zeilboot in de wiek rechtsonder, zoals gezegd een heel belangrijk kenmerk van Uitgeest. Natuurlijk kunnen we hier zeilen, kanoën, surfen en zwemmen. Maar ook het suppen wordt steeds populairder.

Het blad in de wiek linksonder geeft aan dat we ook volop kunnen genieten van de natuur en de groene landelijke omgeving. De geschiedenis van het OER-IJ- gebied zie je terug in het landschap, door de kronkelslootjes die tussen de weilanden door lopen. En een echte verborgen schat is de Eendenkooi aan de westkant van het dorp.

Bij het logo gebruiken we de slogan ‘Uitgeest heeft méér’,om duidelijk te maken dat Uitgeest veel meer te bieden heeft dan veel mensen weten. En daarnaast natuurlijk als verwijzing naar het Uitgeestermeer.

Deze prachtige promotie video is beschikbaar gesteld door gemeente Uitgeest.


Bron: Uitgeest Online – Gemeente Uitgeest