Toekomststoel voor wethouder Tromp

Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST – Wethouder Antoine Tromp heeft donderdag in de raadzaal van Uitgeest een wel heel bijzondere stoel in ontvangst genomen: een zogenaamde Toekomststoel. Hij kreeg deze van de leerlingen uit groep 7 van basisschool De Molenhoek die de stoel zelf hadden vervaardigd. Ze hebben de stoel groen geschilderd en voorzien van plastic met rode kruizen erin, in de hoop dat de hoeveelheid plastic afval vermindert. De stoel krijgt een mooi plekje in het gemeentehuis!

De Molenhoek doet mee aan de Noord-Hollandse Energy Challenges. Dit is een project waar gedrag en techniek samenkomen. Jongeren op basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Spelenderwijs ontdekken jongeren hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek.
Naast De Molenhoek doen de basisscholen De Vrijburg en Kornak mee aan de Energy Challenges. De gemeente Uitgeest heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Ambassadeurs van de toekomst
Antoine Tromp: “Er zijn grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en daar kunnen alle inwoners initiatieven en ideeën voor hebben; ook of juist kinderen. Het is fantastisch om te merken welke verfrissende ideeën kinderen hebben. Zij denken echt in kansen en mogelijkheden voor de toekomst van Uitgeest. Daarom heb ik bij de overhandiging van de stoel van de Toekomst de Jeugd en jongerenraad uitgenodigd. Zij waren vertegenwoordigd door Boas Plinck. In een eerder overleg hebben de Jeugdraadleden aangegeven voor Uitgeest de ambassadeurs van de toekomst te willen zijn. Zij kunnen de ideeën van onze jongste inwoners van een advies voorzien voor de gemeenteraad. De stem van de toekomst kan op die manier dan ook echt worden gehoord!”

Idee Jan Terlouw
De stoel is een idee van kinderboekenschrijver en oud-politicus Jan Terlouw. Het is de bedoeling dat deze of in elk geval een lege stoel altijd aan de vergadertafel wordt bijgezet. Op deze manier is ‘de toekomst’ overal en altijd aanwezig waar belangrijke beslissingen genomen worden.