Toekomst voor Boule Plaisir is onzeker.

Foto: De Uitgeester
Foto: De Uitgeester

Uitgeest – De 36 jaar oude jeu de boulesclub Boule Plaisir aan de Castricummerweg in Uitgeest voelt zich in het voortbestaan bedreigd. Het college wil in ’hun’ gebied bouwen. ,,Zíj willen ons daar weg hebben, maar vragen aan ons of we een alternatieve locatie weten.” Dan denkt voorzitter Jacques van Zuijlen: ’Jullie willen wat anders, kom zélf met een alternatief’. ,,Maar goed, we zijn nog wel in overleg.”

Van Zuijlen (79) was een kwart eeuw in Uitgeest actief als parttime agent, voorzitter Herman van Sambeek van buurman IJsclub Uitgeest was destijds zijn chef. Nu staan ze namens hun clubs samen in het verzet tegen eventuele nieuwbouw op en om het ijsbaanterrein. Van Zuijlen – ook wel ’Baffone’ genoemd, dat is Italiaans voor ’grote snor’ – beseft dat Boule Plaisir geen machtspositie heeft. ,,We zitten op gemeentegrond.” Hoeveel huur ze precies betalen, weet hij niet. Maar toegegeven, de gemeente vraagt ’niet het onderste uit de kan’.

Het aantal leden is gedaald van tachtig naar zestig; het leeuwendeel is zestigplusser, met uitschieters tot dik in de negentig. Onder hen mensen die met rollator of rolstoel komen, vanuit het dichtbijgelegen appartementencomplex De Slimp. ,,Zo hebben ze een uitje én blijven ze ook in beweging.”

Zelfwerkzaamheid

Hij en zijn vrouw Janna (72) spelen al zo’n 34 jaar samen, ooit op hoofdklasseniveau.

,,De club heeft alles zelf opgebouwd en betaald. Van één baantje zónder kantine en met de sleutel voor het toilet in sportzaal De Meet, tot de huidige vier banen met internationaal erkende afmetingen en mét kantine. Bij toernooien lopen hier wel 150 mensen rond, uit heel Noord-Holland. We hebben de mooiste banen van Nederland. Volop in het groen, met coniferenhagen zodat je uit de wind kunt spelen. Met uitzondering van toernooien en competitie zijn de banen voor iedereen gratis toegankelijk. Bushalte vlakbij en ruime parkeergelegenheid.” Op 3 december houden ze het ’pepernotentoernooi’.

Hoe lang nog? Eerlijk gezegd, hij ziet het somber in. ,,Ik zit met geknepen billen.” Daar komt de dikke ordner met correspondentie. ,,Ik ben aan het vechten met de raad, ik word er niet goed van.” Het oud-ondernemingsraadlid bij Hoogovens vindt ook vertier als wasbordspeler in dixielandorkest The Upmates en als percussionist bij De Zingende Zwanen, maar Boule Plaisir is toch erg belangrijk. ,,Niet alleen voor mezelf, het leeft bij velen. In de kantine is al een condoleance geweest, iemand wil zelfs de as uitstrooien op het clubterrein.”

Gesteld dat er een alternatieve locatie is, wat doen ze dan? ,,Die moet dan wél in dit centrumgebied zijn, en anders vrees ik dat het over is.”

Bron: NHD.NL door Ton de Lange