Thema Sessie: Zo haalt u meerwaarde uit social media

PERSBERICHT: Nederlandse Zaken Noord Holland

ALKMAAR – Op woensdag 3 mei 2017 organiseert Nederlandse Zaken NH in Alkmaar de Thema Sessie: Zo haalt u meerwaarde uit social media.

Wordt uw bedrijf genoemd op Twitter, Facebook, of via andere social media? Heeft u daar goed zicht op? En weet u hoe er dan over uw bedrijf gesproken wordt? Social media kan uw imago positief, maar ook negatief beïnvloeden. Hoogste tijd voor een goed advies op dit vlak.

OBI4wan geeft u dit graag. Sinds de officiële start van OBI4wan in 2011 timmeren oprichters Alexander de Ruiter en Alex Slatman flink aan de weg.

Hun gebruiksvriendelijke tool voor online- en offline mediamonitoring, webcare, data-analyse, social analytics en content publishing wordt gebruikt door meer dan 650 bedrijven in onder andere Nederland, Duitsland, Italië en Curaçao.

OBI4wan verzamelt data van diverse sociale bronnen. Met deze data kunnen bedrijven onder meer webcare toepassen en online interactie aangaan. De Ruiter: ‘Het voordeel van het verzamelen van al die data, is dat je er informatie en waarde uit kunt halen. In plaats van alleen te praten over big data, kun je beter overgaan tot concrete acties. Daar komt zusterbedrijf OBILytics om de hoek kijken.’

Van data naar daden

Deze begin dit jaar geïntroduceerde onderneming helpt organisaties meer uit big data te halen. Directeur en ‘datascientist’ Frank Smit geeft aan dat big data lange tijd een buzzwoord was. Zeker nu de middelen in huis zijn om data te tackelen, is het volgens hem zaak om vooruit te kijken en op basis van de inzichten tot actie over te gaan. Voor de beeldvorming: per dag verzamelt OBI4wan zo’n 5 miljoen berichten, waarmee de teller nu in totaal op circa 7 miljard berichten staat.

Wat biedt social media aan organisaties en ondernemers?

Dat ze genoemd werden op met name Twitter, daar hadden de meeste organisaties in het begin geen weet van. Totdat ze gingen zoeken op een hashtag of bedrijfsnaam. Plots kwamen klachten en meningen van consumenten tevoorschijn via Facebook, Instagram, weblogs, fora en sinds kort ook WhatsApp en Messenger. Wat te doen? Was dit een zaak voor de marketingafdeling, of eerder voor de klanten-serviceorganisatie? Omdat de communicatie publiek werd geuit, eigende marketing het zich toe. Terwijl het in de basis om service draait. Inmiddels zien steeds meer organisaties het belang van social media in. Er zijn afspraken over de tone of voice en webcare is het domein geworden van customer service en marketing samen.

Social media inzetten voor service en marketing

Voorheen zetten sommige organisaties social media weg met opmerkingen als ‘die 20 Tweets en 45 Facebook-berichten doen we er wel even bij’. Om even later te moeten ervaren dat dit niet te doen is; ze missen het overzicht. Social media zijn volwassen geworden. Het aantal tweets van organisaties is in een jaar tijd verdubbeld. Men neemt de kanalen serieus, met name grote organisaties doen dat al lange tijd. Nu erkent ook het mkb de meerwaarde ervan: ook kleinere bedrijven zien in dat communicatie via social media belang­rijk is voor hun reputatie. En wellicht niet onbelangrijk: het biedt ook veel commerciële signalen en kansen. Alexander de Ruiter, CEO OBI4wan, laat u graag zien waar uw voordeel ligt. Dat wilt u toch niet missen!

Aanmelden voor deze sessie kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-thema-sessie-zo-haalt-u-meerwaarde-uit-social-media-32915445985 of door te mailen naar nh@nederlandse-zaken.nl