TaalHelden 2017 tonen bijzondere inzet voor geletterd Noord-Holland

Nu On-Air:

In Noord-Holland zijn 36 taalhelden genomineerd. Fotograaf: Charline Jansen. Foto: Aangeleverd

Amsterdam Op 6 september heeft Lydia de Jong, Rayoncoördinator van Stichting Lezen & Schrijven in Noord-Holland, in Amsterdam de provinciale TaalHelden bekendgemaakt. Tijdens de feestelijke middag is het TaalHeldenTrio van Sociaal Wijkteam Poelenburg uit Zaandam uitgeroepen tot vertegenwoordiging van alle TaalHelden in Noord-Holland. TaalHelden zijn mensen die zich bijzonder verdienstelijk inzetten voor een beter geletterd Nederland.

“Wat een verrassing! Ik hoop over vijf jaar zelf andere mensen te kunnen helpen die taalles nodig hebben” (Mimi Toma, Taalcursist)

Als TaalHeld ben je nooit alleen. Daarom stond de bijeenkomst in Noord-Holland dit jaar in het teken van de driehoeksverhouding tussen de bruggenbouwer (partner), taalbegeleider en taalcursist. In de afgelopen maanden zijn er verschillende TaalHeldentrio’s genomineerd. De winnende TaalHelden zijn Mimi Toma (Taalcursist), Hayriye Akgun (Taalbegeleider) en Marloes Kirsten (Bruggenbouwer) van Sociaal Wijkteam Poelenburg in Zaandam. Marloes, Hayriye en Mimi nemen deel aan de landelijke TaalHeldenverkiezing in januari 2018.

Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Noord-Holland heeft tussen de 10-15% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland.

Winnaars dingen mee in landelijke verkiezing
Zie voor een overzicht van alle provinciale TaalHelden lezenenschrijven.nl/taalhelden. Uit alle provinciale TaalHelden worden in januari 2018 drie landelijke TaalHelden verkozen. Deze landelijke prijs zal worden uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.