Statushouders tekenen participatieverklaring

Trainer Elena Covagni feliciteert Fadi met zijn participatieverklaring (Foto gemeente Uitgeest)

BUCH – Twaalf statushouders uit Castricum en Uitgeest tekenden donderdag 12 juli in Geesterhage de participatieverklaring waarmee zij beloven zich aan de Nederlandse waarden en regels te houden. Aan dit verplichte onderdeel van de inburgering ging een driedaagse cursus vooraf die VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland organiseerde voor de gemeenten.
“We weten nu beter wat onze rechten en plichten zijn en wat de Nederlandse normen en waarden zijn”, vertelt de Syrische Fadi (40). Samen met andere statushouders uit Syrië, Irak en Jemen heeft hij van alles geleerd over de kernwaarden waarop de Nederlandse democratie en grondwet zijn gebaseerd: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. En ze hebben met elkaar besproken hoe zij daar vorm aan kunnen geven.

Nieuwe familie
De cursisten bedanken de gemeente en VluchtelingenWerk: “We kregen veel nuttige informatie en hebben ook veel samen gepraat en oefeningen gedaan. We zijn echt een groep geworden, het voelt als familie.” De Syrische Marwa (33) met haar vrolijk gestippelde hoofddoek glimlacht: “En nu weet ik ook waar ik informatie kan vinden als ik ergens mee zit.”

Eerste keer ondertekening
Dit was de eerste keer dat deze participatieverklaring werd ondertekend. Namens de gemeente Castricum en Uitgeest was Patricia Schotten aanwezig. Zij is consulent bij het Sociaal Team van de gemeenten.