Speeltuin Uitgeest sluit zich aan bij initiatief Rookvrije generatie

Nu On-Air:

Uitgeest – Wie onlangs op bezoek is geweest bij speeltuinvereniging “Kindervreugd” in Uitgeest heeft ze vast al zien hangen. De bordjes met “rookvrij”. Hiermee vraagt het bestuur iedereen die de speeltuin bezoekt het terrein voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil men kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Als vereniging zorgt men er bijvoorbeeld voor dat alle speeltoestellen regelmatig worden gecontroleerd op gebreken. Ook een rookvrije speeltuin hoort bij het creëren van een veilige speelomgeving. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Wat verandert er?
Iedereen is en blijft welkom bij de vereniging. Dat geldt natuurlijk ook voor rokers. Wel is de hele speeltuin vanaf nu rookvrij en zullen er geen voorzieningen meer zijn zoals asbakken. Het bestuur vraagt rokers hiermee rekening te houden en niet te roken op het terrein.

De rookvrije generatie is een initiatief van het Longfonds, de hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.speeltuinuitgeest.nl, www.longfonds.nl/speeltuin en www.rookvrijegeneratie.nl.