Schipper politieboot als nog voor de rechter

UITGEEST – De schipper van een politieboot die vijf jaar geleden bij een zware aanvaring op het Uitgeestermeer was betrokken, moet waarschijnlijk binnenkort voor de rechter komen. De strafzaak tegen hem begint op dinsdag 6 september, is de bedoeling.

 

Bij het incident op het Uitgeestermeer – op 14 juni 2011 – klapte het vaartuig van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) op het rubberbootje van de Heemskerkers Rogier van Waadenoijen en Idil Mazzurana. De politieschipper wees na het ongeval met de beschuldigende vinger naar dat tweetal. De Heemskerkers zouden niet alleen te hard hebben gevaren, maar ook een stopteken hebben genegeerd. Twee collega’s van de schipper, die zich ook aan boord bevonden, bevestigden diens verhaal in grote lijnen.  Ook volgens een inwoner van Uitgeest, die naar eigen zeggen getuige was geweest van het ongeval, trof de Heemskerkers geen blaam. ,,De enige die snel voer, was de politie in de Bayliner-speedboot die opeens recht op het andere bootje afkwam. Vlak daarvoor werd het roer omgegooid, maar blijkbaar werd dat bootje toch geraakt’’, aldus de Uitgeester kort na de heftige aanvaring.
Het openbaar ministerie (OM) wilde de kwestie na onderzoek laten rusten, maar Van Waadenoijen en Mazzurana legden zich niet bij die beslissing neer en stortten zich in een lang juridisch gevecht. De beklagkamer van het Amsterdamse gerechtshof oordeelde eind 2014 dat het OM de schipper van het politievaartuig alsnog moet vervolgen.
Mazzurana en haar partner hopen uiteindelijk een ’rechtvaardige’ schadevergoeding uit het vuur te slepen. Zij vinden dat ze daar recht op hebben, onder andere omdat zij de afgelopen jaren met flink wat medische kosten zijn geconfronteerd.
Bron: Mediapartner HND.NL