Schapen in plaats van maaimachines

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Je kunt natuurlijk het gras kort houden met een maaimachine, maar het kan ook op een natuurlijke manier: met schapen. In Uitgeest is deze zomer een schapenkudde te zien. Donderdag 16 mei komt de kudde naar Uitgeest.

Schaapskudde
Een kudde van zo’n 250 schapen gaat grazen langs onder meer de Wiekenlaan, Geesterweg, Anna van Renesselaan, Kleis, Haverkamplaan en Waldijk.
De herder werkt volgens een begrazingsschema. Minstens een keer per dag krijgen de schapen een nieuw vak, omheind door flexibele rasters. Zo ‘bewegen’ de schapen langzaam door een gebied. Speciaal getrainde border collies helpen de schaapsherder bij het verplaatsen van de kudde.
Wethouder Cecilia van Weel: “Dit heeft vooral veel voordelen. Dit ecologisch beheer zorgt voor meer variëteit in ons groen. Bovendien hoeven we nu geen machines in te zetten. Daarbij sluit het mooi aan bij het dorpse en landelijke karakter van Uitgeest. Ik ben blij met deze aanpak.”

Biodiversiteit
Een schaapskudde graast geleidelijk en komt drie keer per seizoen op dezelfde plek. Tussentijds zijn er rustperioden. Drie keer grazen zorgt ervoor dat de vegetatie lager blijft en het landschap open is. Door de schapen komen meer voedingstoffen beschikbaar voor planten, die daardoor beter en vaker bloeien. Dat is weer goed voor het insectenleven.
Schapen eten ook ongewenste soorten zoals distel en berenklauw. Er zijn dan geen bestrijdingsmiddelen nodig. Verder nemen de schapen zaden mee in de wol en tussen de hoeven. De schaapskudde verspreidt zo zaden en ook dat is goed voor het plantenleven in de gemeente.

Circulair
Landschapsbeheer Rinnegom fermenteert de mest van de schapen tot Bokashi, dit wordt weer terug gebracht op de weilanden. Bokashi is een CO2 neutrale methode om mest om te vormen tot bodemverbeteraar.

De kudde is van de schaapskooi van Bergen. Wie meer wil weten kan terecht bij de herder of www.schaapskooi-bergen.nl.