Samenwerkende lokale omroepen op DAB+

Regio – De samenwerkende lokale omroepen in Noord-Kennemerland zijn vanaf nu aangesloten op DAB+, de digitale opvolger van FM. De samenwerkende omroepen hebben dit kunnen realiseren door hun nauwe samenwerking. Uitzenden werkt technisch anders dan uitzenden via FM, zo kunnen er meerdere zenders worden uitgezonden via één zendmast en reikt het signaal verder. Samenwerken is dus noodzakelijk om uitzendingen via DAB+ mogelijk te maken.

Landelijke en provinciale zenders zijn al enkele jaren aangesloten, sinds enige tijd is dat ook voor lokale omroepen mogelijk. De uitzendingen zijn in deze fase nog experimenteel. Eind december wordt de proef geëvalueerd en eventueel verlengd. Halverwege 2018 hoopt het Agentschap Telecom, de overheidsorganisatie die de radiofrequenties reguleert en controleert, de frequenties voor lokale omroepen definitief te maken.

OSU Radio (Uitgeest), BE@TFM (Heiloo), Castricum105 (Castricum), Heerhugowaard-A-Life (Heerhugowaard) en RTV80 (Bergen) zijn aangesloten. Daarmee zijn de meeste deelnemende omroepen uit het samenwerkingsverband in Noord-Kennemerland aangesloten op het modernste netwerk, er vinden nog gesprekken plaats met CompleetFM (Langedijk) over aansluiting. Binnenkort zal de extra zendmast in Heerhugowaard worden geïnstalleerd, waarmee de lokale omroepen uit Noord-Kennemerland via DAB+ zijn te beluisteren tussen Schagen en IJmuiden.

Inmiddels luistert 13% van de mensen radio via DAB+. Twee jaar geleden was dat nog maar 5%. Op de lange termijn wordt de FM uitgeschakeld, een precieze datum is daarvoor nog niet vastgesteld.