Roetz viert jubileum met festival.

IJMOND – De nieuwe Roetz is klaar. Het wordt een dubbeldik nummer en dat is niet het enige. Het culturele tijdschrift voor de IJmond bestaat namelijk 12,5 jaar en viert dat jubileum op 11 december met een groot feest in de Grote Kerk in Beverwijk. Daarbij is iedereen welkom. De nieuwe Roetz is daar verkrijgbaar, met gratis cd.De Vrijstaat Roetz is een open podium voor schrijvers, dichters en journalisten uit de IJmond. Naast een magazine geeft Roetz ook boeken uit over IJmondse onderwerpen en organiseert ze bijeenkomsten over lokale thema’s. Dat alles wordt gedaan door vrijwilligers, zonder winstoogmerk.Het feest op 11 december dat Roetz met de gemeente Beverwijk organiseert is in de Grote Kerk onder de Wijkertoren en wordt bezocht door tal van bekende en minder bekende auteurs. Ze hebben allemaal een band met de IJmond. Zo zijn San Bos, Pauline Genee, Conny Braam en Maria Genova aanwezig. Ze worden geïnterviewd door Jan Aardenburg en Joris Brussel. Ook de andere auteurs uit Roetz komen op het podium, zoals Janneke Methorst en Marc Commandeur.
Naast de ontmoetingen met tal van schrijvers, kun je struinen over een boekenmarkt, zijn er kraampjes waar je lekker kunt eten en is er muziek van onder meer de Whiskeymo’s, de JPS-band, Tom Peperkamp, het Smartlappenkoor Beverwijk, Ruud Jansen en de wereldberoemde meestergitarist Serge Heman. Het Roetz festival begint om 19 uur. Tijdens het festival is de expositie van Ellen van Putten te bewonderen met pentekeningen die ze een jaar lang dagelijks op kranten maakte.
Bij aanschaf van de nieuwe en extra dikke Roetz met gratis cd heb je toegang tot het festival. De cd bevat tal van liedjes die de afgelopen jaren vanuit Roetz en Kennemer Delta over de IJmond zijn gemaakt. De meeste kwamen nooit op cd, zoals een nooit eerder uitgebracht nummer over Heemskerk met Jacques Kloes als zanger. Ook bevat het album een paar nieuwe nummers. Een actielied over Beverwijk en een smartlap over de Wijkertoren. Een collectors item dus.
De nieuwe Roetz Magazine bevat als vanouds mooie verhalen en gedichten van IJmonders en tal van interviews en artikelen. Zoals een interview met Alex van Luijn, actievoerder voor monumenten in Beverwijk en kunstenaar Gerard Schol uit IJmuiden. De Roetz met cd kost vijf euro en van de opbrengst worden volgend jaar de drukkosten van een nieuw nummer betaald.
Het festival op 11 december in De Grote Kerk begint om 19 uur, inloop vanaf 18.30. Het feest duurt tot middernacht. Voor meer info over het jubileum en Roetz op roetz.nl