Regio vraagt NS om inzet meer treinen.

Nu On-Air:

Trein-2Regio – De gemeenten Alkmaar, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Bergen, Langedijk en Heerhugowaard hebben twee verzoeken bij de NS ingediend: ’Een mogelijk tekort aan materieel niet afwenden op onze regio’ en ’extra capaciteit inzetten voor de reizigers gedurende de werkzaamheden aan de Velsertunnel’.

De NS laat weten dat het eerste onderwerp niet speelt in Noord-Holland. ,,De tijdelijke vermindering van het aantal treinen is een landelijke discussie. De hoeveelheid treinen op de Kennemerlijn is verminderd vanwege een nieuwe dienstregeling omdat weinig reizigers gebruik maakten van deze lijn. Dit heeft niets te maken met een tekort aan treinen.’’

De NS denkt bovendien dat de huidige dienstregeling voldoende mogelijkheden biedt om een piek aan reizigers op te vangen. ,,Mocht de komende tijd blijken dat er toch een capaciteitsprobleem ontstaat, dan gaan we kijken of we die treinen kunnen verlengen.’’

Ook de politiek is ongerust. Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) reist regelmatig van Alkmaar naar Den Haag. Hij zegt een ’structurele onderschatting van de NS op de werkelijke situatie te zien’ en heeft met twee collega’s vragen gesteld aan de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

Als het aan de VVD ligt gaat de NS onderzoeken of er extra treinstellen naar Noord-Holland kunnen. Dit vanwege diverse langdurige werkzaamheden in de provincie waardoor automobilisten sneller voor de trein zouden kiezen.

Bron: Mediapartner NHD.NL