Regio Alkmaar maakt familiegroepsplan mogelijk voor inwoners

Nu On-Air:

Foto kring EK-cRegio – In de regio Alkmaar kunnen inwoners sinds kort een familiegroepsplan maken voor een probleem dat zij ervaren. De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk vergoeden het maken van een familiegroepsplan door middel van Eigen Kracht-conferenties.

Een familiegroepsplan maak je samen met jouw familie- en vriendenkring om jezelf of jouw gezin weer op weg te helpen. Bij de voorbereiding van een Eigen Kracht-conferentie komt eerst een onafhankelijke coördinator bij de mensen thuis om informatie te geven. Hij of zij helpt met het activeren, samenbrengen en voorbereiden van familie, vrienden en bekenden. De betrokkene komt daarna met familie en vrienden bij elkaar. Zij overleggen en maken samen een positief toekomstplan met oplossingen. Met name in situaties waar ingrijpen door de overheid of organisaties dreigt, kan Eigen Kracht een verschil maken. Denk aan problematische schulden, uithuisplaatsing van een kind, gedwongen opname of woningontruiming.
Guus Aulbers is coördinator bij Eigen Kracht en vertelt over een gezin waar hij een conferentie voor heeft georganiseerd: “Een alleenstaande moeder met psychische problemen, kon niet langer voor haar kinderen zorgen vanwege een opname. De vader kon niet voor de kinderen zorgen en daarom woonden zij bij hun oma. Met de puberteit op komst werd het zorgen voor de kinderen deze oma teveel. De jeugdbescherming wilde de kinderen uithuis plaatsen. Er is een Eigen Kracht-conferentie gehouden en de ouders van een vriendje boden aan om pleeggezin te worden. Zo konden de kinderen in dezelfde wijk en op dezelfde school blijven.”

Wie meer wil weten kan rechtstreeks contact opnemen met de Eigen Kracht Centrale via 072-30 30 088 of via www.eigen-kracht.nl