Publiek kookt mee aan gezamenlijke maaltijd in voormalig VSM Fabriek

ALKMAAR – Vanaf 25 mei barst Karavaan Festival los. Zo ook in het voormalig lab van de VSM fabriek in Alkmaar, waar muziektheatergroep Project Wildeman neerstrijkt met de voorstelling Happiness Unlimited. Voedselkunstenaar Silvia van der Wal van De Bakbrommer is aangetrokken om een maaltijd te serveren, en dit doet ze in samenwerking met het publiek. Deze bijzondere samenwerking tussen theater, dineren, publiek en acteurs is vooralsnog onderbelicht gebleven,
Happiness Unlimited: theater combineert nieuwe rituelen met gezamenlijk diner
 

Een maaltijd geserveerd door Silvia van der Wal (De Bakbrommer) is onderdeel van de voorstelling Happiness Unlimited van Project Wildeman. Tijdens de voorstelling word je meegenomen in een droomachtige wereld vol ruimtes en geluiden.

In deze wereld ontstaan na een innerlijke zoektocht nieuwe rituelen.

Dineren is daarentegen een vertrouwd ritueel – door gezamenlijk de bereiding af te maken werkt het publiek samen naar deze afsluitende maaltijd in de naast gelegen Botanische tuin.

Concreet betekent dit dat er aan het begin van de voorstelling een spannend pakketje wordt geserveerd waarin een paar ingrediënten de hoofdrol spelen. Zij worden in een pure, simpele vorm gepresenteerd. De hortus van het voormalig VSM lab biedt de inspiratie voor de smaken. Zodra het publiek uit hun droom ontwaakt, wordt hen ingrediënten aangereikt: sausjes, kruiden en oliën. Het zijn de ingrediënten die de maaltijd compleet maken, het is als een offer wat ze brengen als onderdeel van dit grote afsluitende ritueel. 
 
De elementen uit de eerste gang komen op allerlei manieren terug in de hoofdmaaltijd. Het plukken van kruiden, vijzelen van specerijen en verdelen van eten is een rustmoment waarin ruimte wordt gemaakt wordt voor het verteren van de voorstelling. Wanneer het publiek zelf de maaltijd af heeft gemaakt, dineren ze samen met uitzicht op de hortus. 
De voorstelling start en eindigt met een vegetarisch en kleurrijk eetfestijn in de Botanische Tuin. Deze tuin diende ook als inspiratie voor de maaltijd.
Bron: Claire van der Hall, clairepr.nl