Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende gerestaureerd Fort bij Krommeniedijk

Foto: Fort K’ijk

Uitgeest/Krommenie – Professor mr. Pieter van Vollenhoven opende woensdagmiddag 4 oktober 2017 in Uitgeest het gerestaureerde en herbestemde Fort bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed).

Nog niet eerder werd aan een fort een woon-zorg-trainingsfunctie gegeven, dit maakt het tot een inspirerend voorbeeld. En het fort is door toepassing van duurzame technieken straks 80% zelfvoorzienend qua energie.

Na een omvangrijke restauratie door Stadsherstel Amsterdam biedt het fortgebouw een woonplek aan (jong)volwassenen met autisme. De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid (van ‘samenredzaamheid naar zelfredzaamheid’). De jongeren gaan geleidelijk hun intrek nemen en wennen. In toekomst kan er dagbesteding plaatsvinden. Ook de fortwachterswoning is herrezen maar dit keer verrassend genoeg uit handen van Piet Hein Eek.

In belevingscentrum Fort K’ IJK ontdek je hoe de Stelling van Amsterdam eerst de mens en later het landschap beschermde. Wij lieten door Tinker Imagineers een interactieve Lichtlijn ontwikkelen die het stellinglandschap ontvouwt. Leerzaam voor jong en oud! Het is vanaf 11 oktober geopend voor publiek, elke woensdag t/m zondag van 10:00 tot 14:00 uur. Zie fortkijk.nl voor meer informatie.

In Fort K’IJK stromen diverse doelen samen. De partners sloegen de handen ineen om een duurzame zorgplek te bieden voor deze groep jongeren én cultuurhistorisch erfgoed open te stellen voor publiek. De Stelling van Amsterdam is één van de 10 werelderfgoederen die Nederland rijk is. De restauratie en inrichting van het bezoekerscentrum is grotendeels gefinancierd door de Provincie Noord-Holland.

Bron: Fort bij Krommenie