Peter van Berkel exposeert in gemeentehuis

Kunstschilder Peter van Berkel in zijn element aan de rand van klaprozenveld.

Uitgeest – Van dinsdag 16 mei tot en met donderdag 22 juni 2017 zijn in de hal van het gemeentehuis van Uitgeest schilderijen te bekijken van Peter van Berkel (Rotterdam, 1956).

Peter van Berkel is een kunstschilder in de ware zin van het woord. Zijn schilderijen lijken met een vanzelfsprekend gemak gemaakt. Maar zoals hij zelf zegt bedriegt de schijn en staat elke kwaststreek op de juiste plaats: ‘Geen detail kan weggelaten worden zonder de harmonie te verstoren.’

Terwijl in de moderne beeldende kunst uitdrukking van identiteit en idee belangrijker lijkt te zijn dan de vorm, bleef Peter met nooit aflatend enthousiasme zijn techniek vervolmaken. Hij ging zijn eigen weg, zonder ooit zijn liefde voor de impressionisten te verloochenen. Het overduidelijk plezier waarmee hij elke dag schildert lijkt haast van het doek af te  spatten en geeft zijn werk een grote aantrekkingskracht.

Vanuit Rotterdam vestigde Peter van Berkel zich in Zeeland, waar hij werd geïnspireerd door het landschap, de vergezichten, de luchten en het water.  Later was hij vaak met zijn schildersezel en schetsboek te vinden in de Provence en Normandië, en andere Zuid-Europese streken. Naast dorpsgezichten en landschappen schilderde  hij dieren, mensen, natuurschoon, water en schepen. Zijn landschappen zijn het meest geliefd bij het publiek. Zijn werk is op internationale kunstbeurzen te vinden in Europa, Amerika en Japan en in zijn eigen galerie in Middelburg.