Ouderen in Uitgeest en Castricum raken hulp kwijt.

Uitgeest/Castricum – Door de nieuwe aanbesteding in de thuiszorg raken de ouderen in Uitgeest en Castricum hun vertrouwde thuiszorgmedewerker kwijt.


Door de nieuwe aanbesteding die de BUCH-gemeenten (Bergen, Castricum, Uitgeest en Heiloo) hebben gedaan voor 2016 is dit het mogelijke gevolg.

De huishoudelijk hulp wordt vanaf volgend jaar niet meer gegund aan Viva Zorggroep maar aan bedrijven, waaronder Axxicom, die goedkoper zijn.

Volgens de vakbond Abvakabo lopen veel werkers in de thuiszorg het risico dat ze hun baan kwijt raken omdat Axxicom niet bereid zou zijn het personeel van onder meer Viva over te nemen. Ze kunnen wel solliciteren op hun eigen baan bij de nieuwe werkgever. Maar de vakbond is daar niet gerust op: ,,Vaak moeten ze dan genoegen nemen met minder salaris en een tijdelijk contract. Terwijl veel mensen nu vaste contracten hebben’’, aldus Maureen van der Pligt van de Abvakabo. ,,Of ze moeten bereid zijn om in een andere gemeente waar Viva nog wel zit, te gaan werken.’’

De gemeente Castricum zegt dat goedkopere zorg de enige manier is om de bezuinigingen van het Rijk het hoofd te bieden.

Vakbonden en personeel verzetten zich tegen de aanbesteding. ,,De Wet maatschappelijke ondersteuning wil juist dat de zogeheten koppeltjes (cliënt met vaste verzorger) in stand blijven. Daarom is bij aanbesteding de overgang van bestaande zorgverlener een eis. B en W van Castricum moeten zorgen voor continuïteit maar dat doen ze dus niet’’, zegt Van der Pligt.

De vakbond heeft de thuiszorgmedewerkers opgeroepen om aanstaande donderdagavond 29 oktober een lawaaidemonstratie te houden bij het gemeentehuis in Castricum.