Opleiding Natuurgids van het IVN geeft een extra dimensie aan je vrije tijd.

BERSBERICHT: IVN interviewd-Natuurgids

Bertus Huisman is gediplomeerd IVN natuurgids en naast allerlei andere hobby’s en zijn werk geeft hij regelmatig excursies in het duingebied. Hij haalt daar erg veel voldoening en energie uit. Ook doet hij actief mee met het begeleiden van nieuwe natuurgidsen in spe. Twee jaar geleden raakte hij door een gesprek met een gids zo enthousiast dat hij zich meteen opgaf voor de cursus.

Bertus: “Ik had altijd al iets met groen. Wellicht doordat ik vroeger

met mijn opa ook al veel de natuur in ging. Maar dat was door mijn drukke werk helemaal naar de achtergrond verdwenen. Toen ik wat meer vrije tijd kreeg, leek het me leuk om meer over de natuur te leren en jeugd (maar ook volwassenen) in contact te brengen met de natuur.

Door een toevallige ontmoeting met een gids werd ik attent gemaakt op een cursus die het IVN zou gaan geven.” (red: IVN is een organisatie van vrijwilligers die zich bezighoudt met natuureducatie.) Bertus is heel erg tevreden over de inhoud van de cursus.

“We zaten met 25 gelijkgestemden in een lesruimte en de lessen werden gegeven door bevlogen deskundigen die over hun specifieke terrein boeiend de kennis wisten over te dragen. Eenmaal in de twee weken, behalve in de vakantieperiodes, was er een theorieavond, en eenmaal per twee weken een zaterdagochtend praktijk ( excursie of veldwerk). Ik heb stage gelopen bij de strandwerkgroep en heb daar erg veel geleerd over wat er op het strand en in de zee te vinden is.

Het was voor mij echt een eye-opener. Het eindproject werd bijgewoond door een gecommitteerde van de landelijke organisatie en bestond voor mij uit het geven van een 1,5 uur durende rondleiding door het duinlandschap. Met het diploma in mijn zak ben ik nu officieel en erkend natuurgids. Er is een totaal nieuwe wereld voor me opengegaan”

 

De opleiding Natuurgids wordt gegeven van september 2017 tot mei 2019 met uitzondering van de schoolvakantieperiodes. Lessen worden gegeven in Bergen aan Zee (Parnassia gebouw) en in Alkmaar (Hortus Alkmaar Beverkoog). Tijdens de cursus wordt veel aandacht gegeven aan beleving van de natuur en educatieve vaardigheden.

Meer informatie over de cursus: www.ivn.nl/nkl