Open Monumentendagen 2019

Foto: Landschap Noord Holland

UITGEEST – De jaarlijkse folder voor de Open Monumentendagen op 14 en 15 september is weer op gratis af te halen in het gemeentehuis, de bibliotheek en de VVV-informatiepunten. De folder kunt u ook digitaal lezen via de button onderaan de tekst.

Het landelijke thema van de Open Monumentendagen dit jaar is: “Plekken van Plezier” en die hebben wij in onze regio volop! Denk aan de prachtige buitenplaatsen, de badplaatsen, historische landschappen, musea, muziektenten, bioscopen, midgetgolfbanen, uitspanningen en nog veel meer.

Ontdek de BUCH gemeenten
Veel vrijwilligers in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo hebben zich ingespannen om er weer een gevarieerd en interessant weekend van te maken. Stap op de fiets en ga ook eens kijken in de nog niet zo bekende naastgelegen gemeente!

Rondleidingen
Uitgeest stelt monumenten open maar mevrouw Greetje Plaisier-Wartenhorst sluit met haar interessante rondleidingen wel heel erg aan op het landelijke thema en dat niet alleen vanwege haar naam! De rondleidingen vertrekken vanaf dorpshuis De Zwaan op beide middagen om 14.00 uur; graag vooraf aanmelden via telefoon 06-54640810.

Dorpskerk
Maar ook wellicht bekendere gebouwen hebben veel te bieden zoals de middeleeuwse dorpskerk en het 17e eeuwse Regthuys. De kerk, is uniek omdat ie nooit verwoest is in de Spaanse tijd. Hij is dan ook ongekend groot voor een middeleeuwse kerk. Het Regthuys toont nog de herinneringen aan de tijd dat er mensen “berecht” werden. Vóór 1795 stond er zelfs voor het gebouw nog een geselpaal voor openbare bestraffing van mensen die niet helemaal volgens de regels hadden gehandeld. Inlichtingen: Kerk Uitgeest Akersloot en Oud Uitgeest.

Werelderfgoedlijst UNESCO
Fort Krommeniedijk is één van de 46 forten, die aan het eind van de 19de eeuw werden gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze combinatie van een verdedigingslinie met een stelsel van sluizen voor de inundatie (onderwaterzetting) van het land is dermate uniek, dat hij op de werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst Inlichtingen: [email protected] of [email protected].

Informatie
Extra informatie treft u aan op de website van de landelijke stichting Open Monumentendag.