Nieuwe roeden voor Molen de Dog

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST – Donderdag 15 maart 2018, in alle vroegte arriveerde er een grote telescoop kraan van de firma. Winder bij molen de Dog in Uitgeest. De kraan wordt geïnstalleerd in het gras naast de molen, klaar voor de grote klus, het plaatsen van de nieuwe roeden. Rond 8 uur arriveren de nieuwe roeden, de ruim 26 meter lange gevaarten moeten vervoert worden met ‘Convoi Exeptionnal’ maar het is gelukt!

Vanuit de tuin naast de molen worden de werkzaamheden gadegeslagen door de molenaar, Edwin Blok, een aantal mensen van de pers en andere belangstellenden. Om een uur of 10 is de eerste roede geplaatst en de belangstellenden verruilen hun ‘frisse’ uitkijk plaats weer voor hun kantoor of met een kop koffie op de bank. Napratend met de molenaar horen we ineens een vrolijke stem roepen “Hoi Edwin….mooi hè” het is Stan Baltus, hij heeft een uurtje vrijaf gekregen van school om de werkzaamheden aan ‘zijn’ molen te kunnen volgen, samen met zijn moeder komt hij een kijkje nemen. Stan is 11 jaar en één van de jongste zo niet dé jongste molenaar van Nederland. Al sinds zijn 2e jaar is Stan erg geïnteresseerd in molens, eerst bezoekjes samen met zijn oma en later was hij elk vrij uurtje in of rond de molen De Dog te vinden ….zijn grote passie, ongeveer een jaar geleden heeft hij zijn molenaars diploma behaald. Samen met zijn leermeester Edwin volgt hij het plaatsen van de nieuwe roeden en alles wat daar nog meer bij komt kijken.

En als de klus geklaard is vertrekt hij vrolijk zwaaiend weer terug naar school. Het onderwerp voor zijn volgende spreekbeurt heeft hij al in zijn hoofd.