Nieuwe optie Opstel terrein Prorail toegevoegd.

CASTRICUM – Prorail heeft een nieuwe locatie toegevoegd aan het rijtje opties voor een opstelterrein voor 75 sprinters. Het is het gebied De Scheg in Beverwijk; het ’bos’ tussen het NS-station van Beverwijk en de A22.

Dat verklaarde verkeerswethouder Esther Hollenberg donderdagavond in de gemeenteraad van Castricum. Daarmee komt het aantal zoeklocaties op acht: vier in Uitgeest, twee in Castricum en nu dus ook twee in Beverwijk. Ook De Scheg zal worden onderzocht op geschiktheid voor een parkeerterrein voor sprinters die overdag ingezet worden op de lijn Uitgeest-Zaandam.

Overleg
Hollenberg zei verder met de betrokken gemeenten, met daarbij ook Velsen, om tafel te willen gaan met gedeputeerde Talsma van de provincie. Met name door de uitspraak van het college van b en w van Heemskerk dat het terrein het beste in Castricum zou passen, kwam zij tot de conclusie dat gemeentelijk overleg hard nodig is. ,,We merkten dat de sfeer verhardde. Dat is niet goed. We moeten niet naar elkaar wijzen.’’

De tegenwerping dat dankzij de suggestie van Castricum nu Beverwijk in beeld is, deelt zij niet. ,,Wij hebben niet gezegd: wijs Beverwijk maar aan, we hebben gezegd: voeg Beverwijk toe aan het onderzoek op uitdrukkelijk verzoek van burgers in Castricum.’’

Motie
Hollenberg vindt dat de gemeenten moeten zoeken naar de ’minst slechte optie’. ,,Dan kun je vervolgens kijken wat je er uit kunt halen bij Prorail.’’ Niettemin blijft haar standpunt: niet in Castricum.

De gehele Castricumse raad is het met haar eens, zo bleek donderdagavond, maar overeenstemming over hoe dat uit te dragen was er niet. De voltallige oppositie kwam met een motie waarin het college werd opgedragen zich te beijveren voor een alternatief buiten de Castricummerpolder (de groene driehoek tussen Castricum, Uitgeest en Heemskerk).

De coalitiepartijen zagen daar niks in. Zij willen niet wijzen naar een ander, aldus D66’er Marcel Steeman: ,,De Koninklijke weg is goed bestuurlijk overleg.’’

Alternatief
Mogelijk is het alternatief van spoorwegexpert en raadslid Dave van Ooijen (PvdA) nog een optie. Volgens hem is de locatie bij de N203 richting Krommenie, met enkele slimme aanpassingen, het ei van Columbus.

Bron. Noord Hollands Dagblad. www.nhd.nl