Nieuwe fietstocht over oude zeebodems Kennemer Classic maakt doorstart met cultuurhistorische routes

UITGEEST – De Uitgeester fietstocht Kennemer Classic gaat na een jaar van afwezigheid weer van start met nieuwe cultuurhistorische routes. Vanaf een nieuwe start- en finishlocatie namelijk het historische Fort a/d Ham, zijn afstanden van 65, 100 en 125 uitgezet door gebieden met een rijk verleden. Met deze insteek maken deelnemers aan de fietstocht een rondgang door de geschiedenis langs Unesco Cultureel Erfgoed en landschappen die vroeger onder water stonden. Met de fietstocht wordt tevens steun geboden aan het goede doel dat verbonden is aan dit initiatief.

Ooit was de sportieve fietstocht het vlaggenschip van de Kennemer Toer Club die tot twee jaar geleden vanuit Heemskerk opereerde. Reden voor de makeover van de sinds jaren op de kalender prijkende fietstocht was het motto van de nieuwe organisatie namelijk’sport en cultuur verbinden’. Stichting Fortza Velo is een kersverse stichting met een tweeledig doel: meer aandacht vragen voor cultureel erfgoed en financiële steun bieden aan goede doelen die zich inzetten voor mensen met een beperking. Zo blaast Fortza Velo de Kennemer Classic nieuw leven in.

Geen borstkloppen maar gewoon genieten.
Noord-Hollanders zijn geen borstkloppers maar zijn wel trots op hun leefomgeving en vertellen graag over het ontstaan van het gebied boven Amsterdam dat maar liefst twee Werelderfgoederen, het Nationaal Landschap Laag Holland, het Kennemerland prettig gelegen tussen Waterland en West-Friesland en niet te vergeten Unesco Werelderfgoed De Beemster in zich heeft. Een rondgang door deze gebieden, door bewoners met spit en schop gemaakt, zegt veel meer dan het bestuderen van de theorie. Daarom zijn door de organisatie prachtige routes uitgezet door het Hollandse gebied zoals toeristen dat voor ogen hebben. Molens, met riet omzoomde vaarten, karakteristieke boerderijen en uitgestrekte weilanden met relaxt grazende koeien.

Fietsen niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Van het inschrijfgeld van iedere deelnemer aan de Kennemer Classic komt twee euro ten goede aan het Goede Doel dat aan deze fietstocht is verbonden, namelijk de Raisin Hope Foundation. Deze stichting realiseert een landelijk netwerk van aangepaste fietsen die door mensen met (opgelopen) letsel gratis kunnen worden geleend. Fietsen stimuleert de hersenen, voorkomt isolement en geeft mensen die voorheen goed konden fietsen maar nu afhankelijk zijn van anderen, een groot deel van hun vrijheid en onafhankelijkheid terug. Dit kan vaak alleen met kostbare aangepaste fietsen. Meer informatie over dit goede doel is te vinden op www.raisinhope.nl.

Deelname.
Iedereen kan meedoen aan de Kennemer Classic op zondag 3 juni 2018 maar dient zich wel te registreren.  Online inschrijven via www.kennemerclassic.nl levert korting op. Handmatig inschrijven ’s morgens voor aanvang van de fietstocht is tegen een kleine meerprijs ook nog mogelijk. Het inschrijfgeld varieert van vier tot negen euro, afhankelijk van de afstand en eventueel lidmaatschap. Voor kinderen tot zestien jaar is deelname gratis. Deelnemers ontvangen een uitgebreide routeoverzichtskaart maar fietsen hoofdzakelijk volgens de speciaal uitgepijlde routes of op GPS navigatie. Starten kan in Uitgeest op het fort aan den Ham aan de Busch en Dam 13 tussen acht en elf uur, afhankelijk van de gekozen afstand. Op het fort is koffie en koek verkrijgbaar. De organisatie geeft ook wat mondvoorraad mee aan de vertrekkende fietsers. Onderweg is een stempelpost ingericht in het gastvrije eetcafé Les Deux Ponts in Oudendijk, waar fietsers altijd welkom zijn.

Meer informatie en het laatste nieuws is te vinden op www.kennemerclassic.nl en op de facebookpagina.