Nacht van de Nacht bij Tata Steel.

UITGEEST – VELSEN – Op zaterdag 24 oktober neemt Tata Steel weer deel aan het Nacht van de Nacht evenement, waarbij landelijk aandacht wordt gevraagd voor het reduceren van nachtelijke verlichting. Die avond wordt de verlichting op het terrein van Tata Steel zo veel mogelijk afgeschakeld.

Sinds de vorige editie van de Nacht van de Nacht heeft Tata Steel in IJmuiden op diverse gebieden vooruitgang geboekt met het structureel reduceren van de verlichting op het terrein. Op een groot deel van de 80 kilometer aan wegen is de verlichting nu ’s nachts met tweederde verminderd. Tevens is een proef gestart met het toepassen van LED-verlichting op het terrein en is een hemelhelderheidsmeter geïnstalleerd.

De straatverlichting op de wegen op het noordelijk deel van het terrein van Tata Steel die niet voor de productie worden gebruikt, is sinds afgelopen maand met tweederde verminderd. Op die wegen worden ’s avonds en ’s nachts twee van de drie straatlantaarns uitgeschakeld tussen 18 en 21 uur en tussen 23 en 5 uur. Daarbij wordt dus rekening gehouden met de tijden van de ploegwissels. Indien dit uit veiligheidsoogpunt nodig is, kan de straatverlichting met een druk op de knop weer op 100 procent worden gezet.

LED-verlichting
Op twee wegen op het terrein zijn de straatlantaarns als proef voorzien van LED-verlichting. De uitkomsten van deze testopstelling leveren inzicht op in de mate waarin en locaties waar deze vorm van verlichting op de wegen bij Tata Steel kan worden toegepast.

Hemelhelderheidsmeter
Om de nachtelijke verlichting van Tata Steel beter inzichtelijk te maken is er een zogenaamde hemelhelderheidsmeter geplaatst op een 10 meter hoge mast op het fabrieksterrein. Op de landelijke site Nachtmeetnet zijn de resultaten daarvan te bekijken.

Bron: Nieuwspartner Dichtbij.nl