‘Naakte’ vis voor het eerst gespot in Nederlandse wateren

NOORD-HOLLAND – In het Noordzeekanaal is een visje gevonden dat nog nooit in Nederlandse wateren is gespot: de naakte grondel, oftewel Gobiosma bosc.

De vis werd gevangen tijdens een vismonitoring. De vangst was een grote verrassing, meldt Bart Niemeijer van het Milieuadviesbureau ATKB, het bureau dat de bemonstering uitvoert, op Nature Today.

Exotisch
Het is een soort die vrijwel nooit in de Nederlandse wateren te vinden is. Oorspronkelijk komt deze grondelsoort namelijk voor in Noord-Amerika, langs de West-Atlantische kust van Massachusetts tot aan de Golf van Mexico. De grondel leeft voornamelijk in riviermondingen.

Deze grondelsoort heeft geen schubben en wordt in Amerika daarom ‘naked goby’ genoemd, wat letterlijk vertaald ‘naakte grondel’ betekent. De vis is in 2009 voor het eerst in Europa aangetroffen, in de rivier de Weser in Duitsland.

Men vermoedt dat de exotische vis die in Nederland is aangetroffen, is meegekomen met ballastwater en bij de haven van Amsterdam in het water terechtgekomen is.

Bron: NH