Molenhoek in actie tegen zwerfafval

Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST – Minder zwerfafval is beter voor mens en dier! Zowel in de wijk als in zee. Dat is wat ‘Let’s Do It Kids’ recentelijk aan de kinderen van De Molenhoek heeft meegegeven in het kader van een themadag over de plastic soep en recycling. Met een leuke en leerzame dag maakt dit project kinderen bewust van (zwerf)afval. Want zwerfafval op de stoep wordt uiteindelijk plastic soep. Met vreselijke gevolgen voor (huis)dieren in de wijk tot aan dieren in de Noordzee. Kinderen zijn de toekomst. Maar hoe mooi is die toekomst, als we hier niets aan doen?

Van zwerfafval naar plastic soep
Op uitnodiging van de Gemeente Uitgeest vertelden ‘storytellers’ van Let’s Do It Kids alles over zwerfafval en recycling. Tijdens de gastlessen wordt in aanwezigheid van wethouder Anke de Vink-Hartog uitgelegd hoe zwerfafval op straat uiteindelijk plastic soep wordt. In de sloot en in zee. Vroni Kleverlaan, directeur van de Molenhoek, licht enthousiast toe: ” Wat een leuke ochtend. De kinderen van de groepen 1 t/m 3 werden op een hele verrassende manier naar het theater geleid en kregen daar via kabouters inzicht in compost en plastic. De overige groepen zijn weer meer bewust geworden wat afval kan doen en hoe makkelijk het weggegooid wordt. Een hele leerzame dag met een enthousiaste begeleiding. Ik gun dit iedere school”.

Vooral veel verpakkingsmateriaal gevonden
In de vele afvalzakken met zwerfafval zat vooral veel kleine dingen maar ook, energydrank, drinkpakjes, flesjes, chipszakken, wikkels van repen, plastic bekers en zelfs een zandbak. Kinderen zijn altijd zichtbaar opgetogen met alles wat ze vinden. Ze vertellen er graag over en op die manier bereikt Let’s Do It Kids niet alleen de schoolgaande kinderen maar ook broertjes, zusjes en (groot)ouders. Uiteindelijk staat voorkomen van zwerfafval voorop. Let’s Do It projectmanager Sjaak Veeken: “Voorkomen is beter dan genezen, daarom worden schoonmaakacties altijd gecombineerd met een leuk en leerzaam programma over zwerfafval, afvalscheiding en recycling. Want dan sla je twee vliegen in één klap!”