Lezing in Huis van Hilde: ‘Echo van het IJ

Koen van den Driesche Foto: Aangeleverd

Castricum – Lezing in Huis van Hilde: ‘Echo van het IJ – op zoek naar het Oer-IJ in het Castricummer landschap’

Landschapshistoricus Koen van den Driesche houdt donderdagavond 7 december in Huis van Hilde een lezing over de enorme invloed die het Oer-IJ heeft gehad op de inrichting van het landschap in Castricum en omgeving.

Dat doet hij aan de hand van talloze aansprekende voorbeelden van plekken waaraan die geschiedenis nog steeds is af te lezen. Het Oer-IJ was een noordelijke zijtak van de Rijn die tot aan het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. Vanaf het moment dat stukken grond droog vielen, begonnen mensen er een bestaan op te bouwen.

Koen van den Driesche werkt als adviseur fysieke leefomgeving in het Waddengebied en is bestuurslid van het Hunebedcentrum in Borger. Als aankomende fysisch geograaf schreef hij een masterscriptie voor de Rijksuniversiteit Groningen over de historische landschapsinrichting van de Castricummerpolder. Het rapport staat op de website www.oerij.eu.

Kaarten
Kaarten kunnen worden gereserveerd. Bij voorkeur via de websites oerij.eu of huisvanhilde.nl, of anders telefonisch; 023-5143247. Op beide websites staat ook meer informatie over deze lezing. De kosten voor een avond bedragen 10 euro, inclusief koffie. ‘Vrienden van het Oer-IJ’ krijgen korting.