LEGO-Sint van twee meter bij Huis van Hilde

Castricum – Tentoonstelling over Sinterklaas, gratis toegankelijk
Ze kwamen uit dezelfde tijd,

Van ver in onze streek terecht,

Nu zijn ze weer bij ons bijeen,

Hilde, Sint en ook zijn knecht.

Dit jaar vindt Sint-Nicolaas tijdelijk ook onderdak bij Hilde, in haar huis in Castricum. Daar is een tentoonstelling met voorwerpen die met zijn feest te maken hebben. Bijzonder is een twee meter grote Sint van LEGO; wie het aantal steentjes raadt krijgt een prijs. Morgen wijdt Sint zijn tentoonstelling zelf in; groot en klein is welkom op de opening (15.45 uur, toegang gratis).

Hilde leefde in de vierde eeuw, in dezelfde eeuw als Sint-Nicolaas; maar ze leefden ver van elkaar. Hilde kwam oorspronkelijk uit wat nu Oost-Duitsland heet, en Sint-Nicolaas uit Myra (het huidige Demre in Zuidwest-Turkije). Hilde is al lang geleden overleden, maar gelukkig is haar skelet bewaard gebleven. Wie haar reconstructie op ware grootte ziet, zou bijna zweren dat ze nog leeft. Sint-Nicolaas leeft ook nog steeds voort, door zijn feest. En dat blijkt ook uit de tentoonstelling.

Er zijn een mantel en mijter uit 1925 te zien, ansichtkaarten met afbeeldingen van het Sinterklaasfeest, schoolplaten en andere voorwerpen die met het feest te maken hebben. Het is duidelijk dat de goedheiligman niet alleen bij ons, maar ook elders in Europa welkom wordt geheten. Zo staat er een twee meter hoog beeld van Sint uit LEGO steentjes, afkomstig uit Denemarken. Wie het aantal LEGO-stenen raadt, maakt kans op een leuke prijs. De expositie ‘Hilde ontvangt Sint’ is samengesteld uit de collectie van Peter van Trigt en Wim Theunissen en loopt tot 6 januari 2018 en is te vinden in museumcafé Hildes Heerlykhyd. De toegang is gratis.