Landelijke campagne ‘kom jij er uit’ helpt taboe op schulden doorbreken

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Gemeente Uitgeest doet mee aan de Landelijke campagne “Kom jij eruit?”.

Een echtscheiding, een ontslag of een maand huurachterstand; het kan het begin zijn van grote financiële problemen. Naar schatting 1,4 miljoen huishoudens in Nederland hebben problematische schulden of een risico daarop. Mensen met schulden vragen vaak geen hulp of doen dit erg laat, vanwege schaamte of trots. Hierdoor stapelen de problemen zich op. Het kabinet wil dit schuldentaboe doorbreken en roept met de landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’ op om geldzorgen bespreekbaar te maken.

Kom jij er uit?
In de campagne staan ‘schuldenambassadeurs’ centraal die over hun schuldprobleem praten. Hun ‘coming out’ bleek de eerste stap op weg naar een oplossing. Met hun persoonlijke verhaal laten ze zien dat iedereen – jong, oud, rijk, arm – in de financiële problemen kan komen. De verhalen zijn tevens een oproep om meer begrip te tonen voor mensen met financiële problemen. Zonder dat het direct zichtbaar is, kan een collega, vriendin, familielid, buurman of studiegenoot namelijk torenhogen schulden hebben. Met de simpele vraag “Kom jij er uit?” kan het gesprek hierover worden geopend. Op de website Kom uit je schuld delen schuldenambassadeurs hun ervaringen. Op sociale media worden berichten gedeeld onder de hashtag #komjijeruit.

Financiële problemen?
Bent u inwoner van Uitgeest en hebt u (dreigende) financiële problemen? Dan kunt u op vrijdagochtend van 09.00 tot 10.30 uur in het gemeentehuis aan de Middelweg 28 terecht met uw vragen over geldzaken.

Liever een andere dag? Op andere dagen in de week kunt u terecht in Bergen, Heiloo of Castricum. Meer informatie hierover leest u op de pagina Hulp bij schulden.

Inwoners met problematische schulden kunnen op alle werkdagen telefonisch contact opnemen met Sociaal.nl op 088 -762 42 25 of via het e-mailadres [email protected]