Laat een schetsontwerp maken voor een groene tuin

Foto: Voorbeeld groene tuin. (Foto aangeleverd)

Castricum – Waterdag op woensdag 25 oktober van 10.00-16.00 uur in PWN bezoekerscentrum De Hoep

Gemeenten bereiden zich voor op klimaatveranderingen. Maar de inzet van inwoners is ook nodig om wateroverlast bij extreme regen tegen te gaan. Dat kan door de tuin te ‘ontharden’: stenen eruit en meer planten erin, kortgezegd. Tijdens Waterdag, op 25 oktober van 10.00-16.00 uur in PWN bezoekerscentrum De Hoep in Castricum, kunnen liefhebbers een schetsontwerp laten maken voor een eigen groen tuin.

Wateroverlast tegengaan
Het klimaat verandert. Extreme weersomstandigheden komen vaker voor. Langdurige droogte bijvoorbeeld of enorm veel regen. Gemeenten bereiden zich voor door in beeld te brengen waar wateroverlast optreedt en wat je ertegen kunt doen. Ook bekijken gemeenten hoe je een tekort aan water kan voorkomen in tijden van grote droogte.

Eén ding is duidelijk: de gemeente kan het niet alleen. De meeste grond in een gemeente is in eigendom van particulieren. Van hen kan een belangrijk deel van de oplossing komen. Veel tuineigenaren kiezen voor een tuin die weinig onderhoud vraagt. In de praktijk leidt dat vaak tot tuinen met veel tegels. Regenwater kan zo moeilijk weg en stroomt vaak richting het riool, dat al het water steeds minder aankan. Daarom is het goed de tuin te ‘ontharden’: ervoor te zorgen dat regenwater in de grond kan weglopen.

Groene tuin laten ontwerpen
Eveline Beukema, een ervaren ontwerper van groene tuinen, is aanwezig op de Waterdag. Belangstellenden kunnen bij haar een schetsontwerp laten maken van de eigen groene tuin. Neem hiervoor een plattegrond en foto’s van uw huidige (voor)tuin mee.

Bij de gemeenten bestaan ook subsidiemogelijkheden voor het aanleggen van een groene tuin. Inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo kunnen 50% van de realisatiekosten met een maximum van €1000,- vergoed krijgen. Meer informatie hierover vindt u op de Waterdag zelf of op de website over waterdag.